Long tail keywords

Pisao sam ranije o tome šta je keyword u SEO optimizaciji. Ključna reč. Često se i keyphrase u žargonu naziva keyword.

longtail keyword

Ukoliko neko pretražuje na Google “letovanje 2019” to je keyphrase (ili keyword). Međutim, dosta ljudi će pretraživati “letovanje 2019 Grčka” ili “letovanje u Turskoj 2019” ili “Halkidiki letovanje septembar 2019”. Ti izrazi se obično nazivaju “long tail keywords”. Ključne reči sa dugim repom.

Ovo navodi mnoge na zaključak da long tail keyword mora da ima veći broj reči od osnovne fraze. I u ovom slučaju, i jeste tako – “letovanje u Madridu avgusta 2019” i ima više reči od “letovanje 2019”. Duži je izraz. Međutim, ne mora da bude tako.

Ukoliko je osnovni izraz “letovanje Grčka”, i pravimo listu long tail koji idu uz njega, tu će se naći “letovanje Grčka sever juli 2019” i dosta sličnih, dužih. Ali, osim njih, naći će se i pretrage tipa – “letovanje Parga”, letovanje Atina”, “letovanje Krf”, … Dakle, iste dužine (dve reči) ali uži ciljani pojam. One imaju manji broj pretraga, a nekako dođu kao podgrupa glavnog izraza. I one su takođe long tail keywords ili keyphrases.

Korišćenje long tail ključnih reči je način da se izbegnu greške prilikom izbora i ciljanja ključnih reči i izraza u SEO optimizaciji.

Image by Pedro Szekely