Vrste linkova

Veoma bitan faktor u optimizaciji sajtova su linkovi. Međutim, nisu svi linkovi isti. Evo po čemu se sve mogu razlikovati. Potrudiću se da nabrojim što više različitih vrsta linkova koji se mogu sresti na sajtovima i preko kojih se može napraviti veza sa drugim sajtom.

Tekstualni linkovi i linkovi-slike

Link može biti u obliku teksta ili kao slika koja je linkovana prema nekoj adresi. Slika se najčešće pojavljuje kao link kao baner, mada može biti i drugih slučajeva.

vrste linkova
foto: Oran Viriyincy

Čist HTML link i anchor (sidro)

Link se može ostaviti kao puna HTML adresa, recimo http://nekisajt.com ili kroz anchor tekst (takozvano sidro) gde se reč linkuje (primer: Optimizacija sajta).

Nofollow i dofollow linkovi

Nofollow je vrednost koja se može dodeliti rel atributu nekog linka. Prostije rečeno, ako se u kodu linku dodeli nofollow, Guglu se time pokazuje da nismo sigurni u kvalitet stranice koju linkujemo, te Google ne prenosi PR na tu stranu. Google je pokrenuo rel=nofollow zbog borbe sa spamom, neki drugi pretraživači su ga prihvatili, neki nisu. Kada se krenulo sa korišćenjem nofollow, počela je i zloupotreba od strane nekih webmastera, mnogi su nofollow počeli dsa stavljaju na sve odlazne linkove. Danas se on koristi umereno, i link koji ima rel nofollow nije bezvredan.
Dofollow ne postoji kao takav, ali se za linkove koji nemaju nofollow u žargonu kaže da su dofollow.

Otvaranje linkova u novom prozoru

Klikom na link, novi sajt se može otvoriti u istom prozoru koji je aktivan, ili se otvoriti u novom prozoru.

HTML i BB Code

Na sajtovima se linkovi uglavnom pišu HTML kodom. Kod foruma se mahom koristi BB code, ili neki drugi, u zavisnosti od softvera koji forum koristi. U pozadini, i taj BBcode se pretvara u HTML, ali korisnik za pisanje linka ne koristi HTML već BBcode.

Flash i HTML link

Link može biti na HTML strani, pisan HTML jezikom, ili na flash stranici. Za pretraživače je bolje ako je link u HTML-u.

Ovo su neke tehničke strane različitih načina pisanja linkova. Kada je reč o linkovima i optimizaciji za pretraživače, o tome gde se nalazi link, tu već ima mnogo ostalih faktora zbog kojih nije svaki link isti. Da li je link sa srodnog sajta, slične tematike ili nije, kojili PR ima stranica sa koje se linkuje, kada je link postavljen, koliko su sajt i stranica stari, da li je link u kometaru bloga, u potpisu na forumu, u sadržaju sajta, da li je link na svim stranama sajta ili samo na jednoj, koliko još linkova postoji na strani osim tog jednog, koji je jezik na stranici gde se link nalazi, …

One Reply to “Vrste linkova”

  1. Google povremeno uvodi “glavno” algoritamsko ažuriranje (kao što je Google Panda i Google Penguin) koje značajno utiče na rezultate pretraživanja.Moramo napomenuti da što više imate linkova ka vašem sajtu to će poboljšati vašu poziciju u pretrazi dobri linkovi sa jakih sajtova su još veća prednost.Socijalne mreže,plaćena poseta,oglasi,baneri na drugim sajtovima isto mogu doprineti.

Comments are closed.