Šta je to Keywords?

sta je to keywords

Šta je to keyword? Ili keywords? Često je pitanje od ljudi koji počinju sa optimizacijom sajtova ili ulaze u tu problematiku jer im je potreban SEO. Keyword je ključna reč. Dakle, reči koje su bitne za suštinu sajta, čime se sajt bavi, o čemu je reč. Ako je u pitanju sajt firme, logično je da su ključne reči (keywords) ime firme, grad gde se nalazi, delatnost, proizvodi, usluge koje se pružaju, … Prilikom optimizacije za pretraživače najpre se radi analiza ključnih reči, da se vidi koje bi najviše odgovarale sajtu, koje se i koliko traže, treba li malo modifikovati tekstove na sajtu da odgovaraju izabranim ključnim rečima, uskladiti tagove i ostatak koda sa njima i slično.
Vezano za keywords, pojavljuje se i izraz keyphrase. Ključna fraza ili izraz. Isto što i keyword samo kada se sastoji iz više reči. Recimo “izrada sajtova“, “kupovina stana”, … Reč keyphrase se ređe koristi jer mnogi i tu varijantu nazivaju keyword. U kodu sajta takođe i ključni izrazi spadaju pod “meta keywords” tako da je verovatno i to jedan od razloga da se ta reč koristi u obe situacije.

Ukoliko želite da proverite koji keywordsi su podešeni na nekoj stranici, možete koristiti alat za proveru meta tagova na ovom sajtu.

Pročitajte moj tekst o ciljanju ključnih reči i izraza, kako bi izbegli greške u samom startu a i kasnije.