Kako prosečna pozicija može da zavara

U Google Search Konzoli, (bivši Webmasters Tools), za SEO stručnjake “Performans” je jedan od važnijih alata. Tu pratimo prosečne pozicije sajta po ključnim rečima, vidimo koliko puta se sajt pojavio u rezultatima za svaki od izraza, koliko klikova je imao, … Međutim, postoji jedna zamka. Pokazatelj koji kazuje nešto ali ga treba dodatno analizirati i prihvatiti sa oprezom. U pitanju je prosečna pozicija u zbiru. Dakle, ne za pojedinačni izraz ili reč koju tražimo, već prosek svih pozicija za sve izraze za koje se sajt pojavljuje.

prosecna pozicija Search Konzola

Uzmimo primer veoma malog sajta, koji se u Google pretragama pojavljuje za samo 3 različita izraza. Za jedan od tih izraza je 1, za drugi je 5, a za treći izraz je 10. pozicija. Prosečna pozicija sajta za sve u zbiru bila bi 5.

E sad, recimo da smo na taj sajt dodali 10 novih stranica, i svaka ima po jedan novi izraz za koji se rangira. Većinu tih izraza nismo ni planirali, ali eto, desilo se da ih neko ipak traži na Google i da se rangiramo. Obzirom da su nove stranice, neoptimozovane, nema linkova, … rangiraju se negde na 3, 4. ili 5. stranici Google. Istovremeno, ova 3 glavna izraza su se popela i sada su 1, 3. i 5. pozicija. Za ta tri izraza, dakle, prosek se popeo sa 5. na 3. poziciju. Međutim, zbog novih izraza, naš zbirni prosek je pao na recimo 33. poziciju. Ukoliko ne analiziramo sve ovo kako treba, već samo pogledamo taj ukupni prosek, vidimo pad od 5. na 33. poziciju i možemo se zabrinuti. Bez razloga, naravno. Pad je u ovom slučaaju zbog dosta novih izraza za koje se sajt uopšte nije ni rangirao, aa sada se pojavljuje u rezultatima.

Situacija može nekad biti i obrnuta. Ako recimo izbrišemo ili prilično izmenimo neke od stranica na sajtu, može se desiti da se smanji broj izraza za koje se sajt raangira. U tom slučaju, a u zavisnosti kako su se ti izrazi rangirali, zbirni prosek može i da poraste ili da padne.

Postoji i situacija gde je ukupan broj izraaza za koje se rangiramo otprilike isti, ali se zbirni prosek menja. To se dešava recimo ako se koncentrišemo na par izraza a većinu ostalih zapostavimo, ili im namerno smanjimo rang. Ili stavimo no-index na određene stranice, ili iz pomerimo negde duboko u sajt, hirerarhijski, … I desi se da se za tu većinu rang umanji, za tih par koje jače ciljamo se popravi, ali prosek padne.

Dakle, zbirni prosek (ovako ga ja zovem, u Search Konzoli je samo “average position”) i nije neki pokazatelj, osim ako tačno znamo šta gledamo. Mnogo više nam kazuje prosečna pozicija za određenu ključnu reč ili izraz.