Zašto je Daily Mail izgubio 50% poseta posle junske izmene Google algoritma

Drugi po popularnosti štampani medij u Britaniji, Daily mail, osetio je itekako veliku junsku izmenu u Google algoritmu. Na dnevnom nivou, poseta sa Google organske pretrage smanjila im se za 50%. Našli su se u čudu. Čak su se i obratili Google webmasters podršci da pitaju o čemu se radi.

Međutim, gledajući malo bolje njihov websajt, ovaj pad je bio i očekivan. Mnogo važnih elemenata što se tiče SEO optimizacije nije ispoštovano. Nije redak slučaj da se sajt kotira dobro iako SEO stručnjak vidi dosta toga što bi izmenio. To je samo zato što Google algoritam nije idealan. Ali napreduje. Svakim apdejtom po malo. I kad-tad, sajt pada u pretragama i sa posetama. A sve se moglo sprečiti da se SEO radio na vreme kako treba.

U ovom slučaju, evo nekoliko stvari na koje je DailyMail trebao da obrati pažnju. Ili koje bi bar sada trebao da reši.

dailymail naslovna

1. Previše reklama

Na naslovnoj strani, jedino od sadržaja što se vidi to je deo naslova jedne vesti. Sve ostalo je u reklamama. Po jedna velika levo i desno, u headeru Booking reklama ispod menija celom širinom.
Loš user experience plus Google je mnogo puta pominjao to vezano za preterivanje sa reklamama. Mnogi upozorenja nisu shvatali ozbiljno.

2. Predugo učitavanje stranica

Naslovna strana se učitava duže od 10 sekundi. Uvek pominjem klijentima da nije bitno da li se učitava 1,1 ili 1,3 sekunde, gubljenje vremena je truditi se oko milisekundi. Ali ako je to 5 ili 10 sekundi, to je već problem. Direktno, jer Google to ne voli, a i za korisničko iskustvo nije dobro. Mnogi ne žele da čekaju toliko pa odu sa sajta dok se stranica još učitava.

3. Autoplay video

Na skoro svim stranama, dole desno iskače popup sa videom podešenim na autoplay. Ako iključite video klikom na X, otvorite sledeću stranu, tamo vam iskače drugi. Ovo usporava sajt, smeta ljudima dok čitaju tekst, …

4. Nema informacija o novinarima

Ispod naslova, napisano je koji novinar je autor teksta, i to je link. Međutim, link vodi prema pretrazi sajta gde se kao rezultat vide svi tekstovi tog autora. Za velike medije, koji imaju više novinara, odavno je preporuka da svaki autor ima svoju stranicu, ili da bar postoji jedna stranica gde su izlistani svi. Na toj, ili tim stranama je potrebna neka, bar kakva takva biografija autora, ko je, šta je, koje su mu kompetencije, … Ovde nema ničeg od toga.

5. Sajt je prepun “golišavih” slika

Medij se mora opredeliti da li je u toj 18 plus kategoriji ili je ozbiljna novina za sve uzraste. Evo šta se desi kada se to meša. Niti je dovoljno slobodan da se rangira odlično za pretrage tog tipa, niti ga Google vidi kao ozbiljan izvor za političke, ekonomske i slične vesti.

6. Iskopirane vesti

Sajt osim originalnih tekstova ima i gomilu iskopiranih vesti sa agencijskih sajtova (Reuters, Associated Press, Press Association, …). Nema dodatne vrednosti, niti jedan pasus nekog mišljenja, kombinacija dva izvora, bilo čega sličnog. Potpuno isti tekst kao i na tim agencijskim sajtovima i drugim medijima koji su preuzeli vest.

Naravoučenije

To što se sajt trenutno rangira dobro, a krši neka SEO pravila, ne znači da neće osetiti pad na nekom od sledećih Google algoritam apdejta. Dobar SEO uvek misli unapred. Bar vezano za ono što je očigledno i što može da se predvidi.