Šta koristimo? Đ ili DJ?

Vlasnici sajtova i blogova pišu slovo Đ na dva načina – kao Đ ili kao DJ. To čine i ostali korisnici interneta, po forumina, u blog komentarima, na socijalnim mrežama (Facebook, Twitter, …), pa i na pretraživačima kada traže neki pojam. Neko će u polje za pretragu ukucati “Peđa Mijatović” a drugi “Pedja Mijatovic”. Ovde ne ulazim u problematiku slova sa kvačicama već samo o slovu Đ.

Iako Google odavno zna da kada neko ukuca DJ u većini slučajeva misli na Đ,  zanimljivo je videti (i znati) koliki procenat ljudi koristi jednu a koliki drugu varijantu. Prilikom optimizacije sajta može se voditi računa i o tom detalju. Kako bih došao do podataka, koristio sam Google Trendove. Samo da napomenem da Google Trends u regionima Srbiju i Crnu Goru još uvek vidi kao Jugoslaviju, tako da je na slikama takav prikaz.

svidja vs svida

Reč SVIĐA (SVIDJA) je u pretragama na Google-u znatno više pisana kao Svidja u Srbiji i Crnoj Gori. U Bosni i Hercegovini takođe više, ali je procenat onih koji su reč ukucavali kao Sviđa veći nego u Srbiji. U Hrvatskoj, kako vidimo, Đ je više  upotrebljavano kod ove reči. U Sloveniji je ova reč dosta manje pretraživana inače, ali je odnos dve varijante gotovo jednak.
U vestima, pak, reč je uglavnom pisana kao Sviđa.

svadja vs svada

U primeru Svadja – Svađa, situacija je gotovo identična. Jedino se u prvoj polovini 2009. više koristila varijanta sa Đ. U ukupnoj statistici, DJ se najviše koristi u Srbiji i Crnoj Gori, pa nešto manje u Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj je Đ više u upotrebi i u ovom primeru.

mladja dj mlada

Kada je upitanju upoređivanje reči mlađa i mladja, situacija je takođe slična kao kod prva dva primera. jedina je razlika u Sloveniji, gde je, iako opet manje korišćena reč generalno, sada verzija sa DJ bila više u upotrebi.

ledja vs leda

I na četvrtom primeru, leđa-ledja, statistika veoma slična. Početkom 2008. ovaj put, verzija sa Đ se pretraživala više, ali je zato kasnije DJ u velikoj prednosti. Po državama, gotovo isto kao u ostalim slučajevima.

O tome kakvog uticaja sve ovo ima na SEO i SERP, možete pročitati u tekstu Kako Google gleda na to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.