Kradu tekstove o SEO optimizaciji sajtova

SEO (optimizacija sajta za Google) očigledno postaje sve poznatija i sve popularnija veština. kako se širi saznanje o toj oblasti, raste i potražnja za SEO uslugama, pa time raste i broj ljudi koji nude rad na optimizaciji sajtova. Međutim, SEO je oblast koja se ne uči za mesec dana i manje, neophodno je ozbiljno višegodišnje iskustvo. I tu se za kvazi-stručnjake pojavljuje problem. Šta da napišu na svom sajtu o SEO optimizaciji? Kako da smisle stručni tekst u kojem opisuju šta nude kad znaju tako malo o tome? Pa naravno, ukrašće tekst sa nekog od sajtova koji pišemo mi koji se optimizacijom za Google bavimo godinama.

Nekada, pre godinu-dve, naletao sam povremeno na svoje tekstove koje je neko ukrao i objavio kao svoje. To se dešavalo sporadično, pa i nisam obraćao mnogo pažnje. Čak mi je bilo i interesantno. Međutim, sada je ta pojava prevršila svaku meru. Svakih par nedelja pronađem neki od svojih SEO tekstova na nekom blogu, sajtu, forumu. Ima tu malih, neozbiljnih blogova, ali ima i sajtova koji se ozbiljno predstavljaju i nude svoje SEO usluge. Većina takvih stranica sa ukradenih sadržajem i ne opstane dugo u Google indeksu, neke i ne dođu u razmatranje za bilo kakvu poziciju na Googlu, jer nije dovoljno samo iskopirati tekst i dobro se kotirati na Googlu. Naprotiv, vremenom Google sve bolje rangira originalni sadržaj, i dobro zna da prepozna šta je original a šta kopija. Ali SEO amateri to naravno ne znaju.

Evo samo nekoliko primera krađa sadržaja sa ovog bloga.

ukraden deo teksta o SEO optimizaciji

Ovaj “SEO stručnjak” osim web dizajna, nudi i usluge SEO optimizacije. Međutim, na stranici o SEO očigledno mu je bila potrebna pomoć nekog iskusnijeg, te je ukrao deo teksta sa mog bloga (obeleženo plavom bojom). Deo ostatka teksta, kako vidim je takođe iskopiran sa sajta jednog od mojih kolega.

5 iskopiranih tekstova

Ovi su recimo čak 5 mojih tekstova jednostavno iskopirali sa mog bloga i postavili na svoj sajt. Ispod jednog od tih pet, su doduše postavili adresu sa koje su iskopirali (bez aktivnog linka) a na ostalih 4 ni toga nema. Zanimljivo je inače, da kod njih u desnom sidebaru kao partner stoji moj kolega koji nema problema sa kotiranjem na Googlu, nalazi se u vrhu prve strane.

SEO analiza ukradena sa slikom

Ovde je sajt koji između ostalog nudi i usluge SEO optimizacije sajtova, uzeo dva pasusa i sliku iz moje analize o korišćenju slova DJ prilikom pretraživanja na Googlu.

neprikladan SEO sadrzaj

Evo i jednog veoma neprikladnog mesta za SEO sadržaj. Usamljeni SEO tekst, deo mog teksta o promenama u Google Webmasters tools, na sajtu za upoznavanje. Da li je u pitanju neki naivni eksperiment ili pokušaj obaranja mojih pozicija na Googlu, ne znam. Ali u footeru im stoji link prema agenciji koja im je radila web dizajn a koja se takođe bavi SEO optimizacijom.

studio frizer i SEO

Još jedan nerelevantan: Frizerski i kozmetički salon, na sajtu ima tri stranice o SEO uslugama. Jedna od te tri strane iskopiran tekst sa ovog bloga, o uticaju korišćenja WWW na SEO.

One koji su kopirali ili skrepovali moje tekstove ali su ostavljali link prema sadržaju neću ovde da pominjem. Mada nije u redu ni da se iskopira baš celi tekst iako se linkuje, ali je to već neka druga tema.

6 Replies to “Kradu tekstove o SEO optimizaciji sajtova”

 1. Nije u redu kopirati bez dozvole. Smatram da na sajtu treba staviti vidno upozorenje o tome da je tekst jedinstven i da se samo uz odobrenje vlasnika može naći na nekom drugom mestu. Ja lično kod kopiram od nekoga nešto .. prilično uvrnem rečenicu.. na moj način.. tako da u pretragama – vlasnik jedva prepoznaje svoj tekst – ukoliko ga uopšte i pronađe .

 2. Ovo za sobom postavlja i pitanje slobodnog deljenja znanja online, koje je po meni tema vredna velike pažnje, ne samo za ovaj nego i za svaki drugi vid privređivanja. Stručnim tekstovima dokazujete svoju relevantnost, ali i otkrivate manje ili više trikova u svom biznisu. Nije da sam sebičan, ali neke stvari sam zaista teškom mukom naučio (knjižurine od po 1000+ strana, strana literatura) i nije mi baš drago što je danas trend suštinu toga spakovati u par blog postova i dati na “izvol’te”. Još kad se pojavi neki pavijan i predstavi tuđe tekstove kao svoje, to je baš nizak udarac. Google naravno neće prikazati kopirani sadržaj da bi imao više prostora za svoj AdWords, ali prosečni posetilac plagijata teško da će skontati o čemu se radi. Toga je bilo i pre interneta (Tomas Edison i Nikola Tesla, na primer) ali sad je baš rasprostranjeno. Mislim da ne treba gubiti energiju u lovu na plagijatore.

  Po meni je sasvim legitimno ako ja iz nečijeg posta/knjige/predavanja steknem izvesno znanje pa napišem nešto o tome, u svom stilu i onako kako sam to shvatio i doživeo. Oni koji ne znaju ništa više od ctrl+c, ctrl+v bolje i neće proći u životu. Na kraju krajeva, najbitniji detalji biznisa uvek treba da ostanu u tajnosti. Nigde nisam pronašao šta ovi iz Leskovca stavljaju u pljeskavice da budu toliko bolji od svih ostalih :)

 3. Da, par iskopiranih rečenica kao citat, uz link, nije nikakav problem. problem je kada nema linka a naročito kada nije u pitanju par rečenica nego ceo tekst.
  Napomenu da nije dozvoljeno kopirati tekstove nisam stavio nigde kao što se ni u prodavnicama na ulazu ne nalazi napomena da roba ne sme da se krade. To se valjda podrazumeva.

  @Dušan U pravu si za te tajne, naravno da ni ja ne pišem baš o svim detaljima, mada se u zadnje vreme nosim mišlju da povećam spisak ideja koje će ostati “mala tajna velikih majstora kuhinje”. :)

 4. Kopiranje textova, čisto foliranje, jesi li ti izmislio seo, prevode se textovi i kopiraju. Jednom mi je profesor rekao svi mi prepisujemo, niko nije ništa smislio, jedini Norbert Winer nije imao od koga da prepise svoje radove.

 5. Mislim da zadnji komentar nije @Foliranje nije na mestu. Mislim da si upravu ali kako mislis da sprecis dalje kopiranje sadrzaja?Mislim da je to prakticno nemoguce…Google ce kazniti “prepisivace” samo je pitanje kada?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.