WWW uticaj na SEO

www i uticaj na seo

Kada imate svoju domenu, recimo domena.com automatski dobijate i www.domena.com. Samim postavljanjem sajta na server radiće obe varijante, šta god od ova dva da ukucate u browser prikazaće se vaš sajt. Kada postavljate linkove ka sajtu potpuno je nebitno za koju varijantu ćete se odlučiti, sa WWW ili bez. Ali dobro je da kada se opredelite uvek koristite istu varijantu.

Postoji jedna druga veoma bitna stvar vezana za WWW sa ili bez. Google vidi domena.com i www.domena.com kao dve različite stranice. Recimo da na sajtu imate 5 stranica. Pretraživači mogu videti 10 stranica, dakle osim index strane, i domena.com/strana1.html i www.domena.com/strana1.html, i svih 5 strana u po 2 primerka. Imaćete duplikate svojih stranica u Google indeksu. A to je loše sa SEO aspekta. Dalje, neko će postaviti  link ka vašem sajtu na nekom forumu, blogu, … Negde će se linkovati prema indeks strani sa WWW a negde bez. I umesto da imate recimo 12 linkova prema istoj strani, imaćete po 6 ka dve različite strane. Opet ne tako dobro za SEO.

Ovo se rešava postavljanjem 301 redirekcije istih stranica sa www na bez www ili obratno. Sve jedno je u kom pravcu se ide ali je bitno da se odradi. Ukucajte u browser www.seoptimizacija.com i videćete da će browser sam da prebaci na seoptimizacija.com bez 3w. Po odrađenoj 301 redirekciji recimo sa www na bez www, svi linkovi na www.domena.com se računaju kao linkovi prema domena.com. Kada Google računa koji će PR biti dodeljen vašem sajtu, uzeće u obzir obe vrste linkova. Oni koji su preusmereni imaće neznatno umanjenu vrednost, ali to je gotovo zanemarljivo u odnosu na to koliko ste mogli da izgubite bez redirekcije.