Google Pingvin apdejt

Još jedan veliki Google apdejt koji itekako utiče na SEO optimizaciju sajtova. Zanimljivo, da nakon Pande Google opet koristi naziv crno-bele životinje. Pingvin. Možda to otkriva njihovu filosofiju gledanja na rangiranje, na SEO i sajtove uopšte. Crno-beli svet. Mada, u slučaju Pingvina u velikoj meri ovo i ima smisla, jer je u pitanju obaranje ranga sajtovima koji koriste tzv “blek het” metode.

Pingvin Google apdejt i SEO


Cilj Pingvin apdejta je dakle da se sajtovi koji koriste nedozvoljene SEO tehnike kako na samim stranicama tako i van sajta, pri izgradnji linkova, pojavljuju na lošijim pozicijama u rezultatima. Matt Cutts, čovek zadužen za webspam u Guglu, izjavljuje da ova izmena utiče na oko 3% pretraga na engleskom jeziku. Ista situacija je i sa kineskim sajtovima, nemačkim, arapskim. Kod poljskog jezika uticaj je recimo veći, na oko 5% pretraživanja. Nema podataka koliki će uticaj biti na našim sajtovima, ali za neke upite se već pokazuju velike promene. I one će biti konstantne, nijedna od tih promena nije trajna.

Reakcije su različite. Gotovo svi koji su u SEO materiji se slažu sa osnovnom idejom apdejta (osim naravno onih koji koriste blek het) međutim ima mnogo ljudi koji primećuju da su potpuno nebitni i nerelevantni sajtovi počeli da se pojavljuju visoko u rezultatima, čak i za veoma konkurentne izraze. Da li je u pitanju neka greška pri apdejtu, ili je ovo tek prvi korak koji će se uskoro popravljati, ostaje da vidimo. Takođe, ima dosta primera gde sasvim kvalitetni sajtovi čiji vlasnici izjavljuju da nikada nisu koristili ništa nedozvoljeno, a koji su do pre par dana bili prvi na Googlu za neke pretrage, padaju na drugu, treću stranu.

U svakom slučaju, nakon Pande, Pingvin daje ozbiljnu naznaku da se SEO menja drastično. Kako ja to vidim, mnogo važniji ponovo postaje onsite SEO. Kod optimizacije van sajta, link bilding kakvog smo znali i radili zadnjih godina je na izdisaju. Reći ću da su ga nakon Pande aparati održavali u životu, a od danas su i aparati isključeni. Rodio se mnogo ozbiljniji offsite SEO koji iziskuje više vremena, truda, znanja o temi kojom se sajt bavi, i gomilu drugih stvari.

fotografija: Bernt Rostad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.