Google i različiti rezultati pretrage

google serp razlike

Pre više godina, rezultati Google pretrage za iste tražene izraze bili su za sve isti. Onda su se pojavili lokalni Google servisi (Google.rs((yu)), Google.hr, Google.uk, …) ali je ako se pretražuje na Google.com SERP opet bio isti. Međutim, danas je pretraga prilično individualizovana. Čak i za pretraživanje Google.com.

geografski činilac

Najbolji primer su reči koje napisane imaju neko (ne nužno i isto) značenje na različitim jezicima. Recimo “film”. U pitanju je isto značenje, ali se isto i piše na srpskom, engleskom i mnogim drugim jezicima. Ako tražimo “film” u Americi ćemo dobiti uglavnom američke sajtove, dok ako istu reč pretražujemo iz Srbije dobićemo dosta srpskih sajtova u rezultatima. Pojaviće se i po koji sajt na engleskom jeziku ali u pitanju su veoma jaki sajtovi koji su takođe relevantni.
Ovde bih pomenuo i bližu  lokaciju. Grad, odnosno mesto sa kog ste konektovani na internet. I ono utiče na rezultate, doduše još uvek ne toliko jako ali za određene termine rezultat se donekle može razlikovati u Beogradu i u Novom Sadu, recimo.

istorija pretrage

Na rezultate koje ćete dobiti uticaće i istorija vaših dotadašnjih pretraga. Uzmimo primer pretraživanja reči “formula”. Ako je neko do tada dosta puta pretraživao pojmove vezane za Formulu 1, a gotovo nikada za matematiku, fiziku ili hemiju, sajtovi vezani za Formulu 1 biće relevantniji i biće bolje kotirani. Ukoliko neko nikada nije tražio ništa vezano za Fomulu 1, niti za automobilizam, trke i slične pojmove ali zato jeste matematičke, hemijske i slične izraze, onda će takvi sajtovi u njegovom slučaju biti kotirani na više pozicije.

ostali faktori za Google SERP

Google ove godine planira da sve više uključuje niz ličnih faktora na poziciju u rezultatima. Očekuju se što različitiji rezultati na koje će uticati i podaci iz Gmail naloga, istorija kliktanja na Adsense (Adwords) reklame, ponašanje na Youtube sajtu (Google je vlasnik) i još niz ostalih podataka koji im budu dostupni.

One Reply to “Google i različiti rezultati pretrage”

  1. hmmm ja imam drugi problem.
    Danas bukvalno pre 10 minuta.
    1. laptop, windows7 64, firefox 29.0.1. wifi na svoj rutter, nije ulogovan na google
    2. racunar, windows7 64, firefox 29.0.1. wifi na svoj rutter, nije ulogovan na google
    Razliciti rezultati…. dakle nije ulogovan na google, nije ukljucena istorija…..proverio i sve sto ima u opcijama…. jezik isti, sve isto, samo raziliciti rezultati pretrage…. u cemu je stos

Comments are closed.