Ko linkuje ka vašem sajtu?

linkovi ka sajtu

Prilikom SEO optimizacije sajta trudićete se da postavite neke linkove ka vašem sajtu na različitim mestima na internetu. Takođe, dešavaće se da neki ljudi sami postave link ka vašem sajtu ukoliko kod vas nađu nešto relevantno. Biće tu llinkova sa raznih foruma, blogova, Facebooka, Twittera, regularnih sajtova, … Kako saznati ko sve linkuje ka vašem sajtu i odakle? Postoje razni SEO alati za tu namenu. Moguće je i direktno pregledavati u Google ko linkuje ka sajtu i to se može činiti na nekoliko različitih načina. Treba, takođe, napomenuti da nijedan od načina nije u mogućnosti da prikaže apsolutno svaki link ka sajtu. Google, Yahoo i Bing znaju da sakriju potpunu informaciju i prikažu samo deo onoga što su indeksirali. Zbog svega toga, preporučio bih kombinaciju ove dve metode:

U Google ukucate

link:adresasajta.com -site:adresasajta.com

Dobićete listu stranica sa kojih je vaš linkovan. Iz liste su isključeni interni linkovi, sa jedne vaše stranice na drugu.

Nakon toga, idite na Yahoo.com i tako ukucajte u polje za pretragu:

linkdomain:adresasajta.com -site:adresasajta.com

Uočićete razliku između ove dve liste, u većini slučajeva Yahoo prikazuje veći broj linkova, mada će se desiti i da Google prikaže neke sajtove koje Yahoo nije prikazao. U svakom slučaju, pregledavanjem ove liste stećićete prilično jasnu sliku ko sve linkuje sa svojih stranica na vaš sajt.

edited:
Yahoo je imao određene promene nakon objavljivanja ovog teksta. Više o tome u tekstu o tim promenama.

3 Replies to “Ko linkuje ka vašem sajtu?”

  1. Imam jedno pitanje: tekstove sa bloga stavljam na scoop.it, a od njih dobijam povratne pingove koje odobravam u komentarima. Da li je pametno pustiti pingove kao komentar ili je loše… ili nema nekog bitnog uticaja? Meni deluje kao O.K., mada nisam videla da neki blog ima toliko povratnih pingova, pa sam zato u nedoumici…

  2. Ništa ne smeta, samo je dobro i da ti linkovi imaju nofollow. I naravno, ako su u razumnoj meri. Ako ih ima na stotine na jednom postu onda Googlu može da deluje kao spam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.