Dužina TITLE taga

TITLE tag omogućava da se naslov vaše stranice prikaže u vrhu brosera (Internet Explorera, Firefoxa, Safarija, …).

title tag na browseru

Ali takođe to će predstavljati i naslov u rezultatima pretrage na Google, Yahoo, Bing, …

Zašto je bitna dužina TITLE taga? U suštini, možete napisati title tag dug koliko želite. Ali u rezultatima pretrage, Google će prikazati najviše 69 znakova. Tu se računa i prazan prostor. Bing će prikazati 65. Yahoo je nekada prikazivao 120 znakova, pa 72, i sada prikazuje najviše 61 znak. Ukoliko vam je title tag duži, biće prikazan samo početak, na Google rezultatima dakle najviše 69 znakova zaokruženo na celu reč. I prikazaće se tri tačke potom kao znak da je vaš naslov duži.

title tag Google

Na ovoj slici su prikazana tri rezultata. Prva dva prelaze dozvoljenu dužinu tako da je u prvom, kada se zaokruži na celu reč, prikazano 64 znakova, na drugom 66. Tek treći rezultat ima 46 znakova u naslovu tako da je prikazan u celosti.

Odrađena dobra optimizacija title taga ima dvojaku korist.
Prvo, dobra je za samu optimizaciju sajta, za SEO, jer postoje naznake da Google i ostali pretraživači bolje kotiraju sajtove koji nemaju preveliki title tag. Naročito ako je i ključna reč, naravno, u vidljivom delu.
Drugo, CTR će biti veći. Naime, veći procenat ljudi će otvoriti rezultat kada pročitaju ceo naslov (naravno ako je naslov smislen i ako nagoveštava da je to ono što traže). Ako ne vide smisao u naslovu (a to će se često desiti ukoliko je naslov “odsečen”) verovatno je da će preći na sledeći rezultat.

Pročitajte i post o Dužini title taga kod paginacije, nekako se nadovezuje na ovu temu.

9 Replies to “Dužina TITLE taga”

 1. Ako zelim da se dobro kotiram za rec “sijalica ” na google- , da li je bolje da u naslov sajta stavim SAMO rec sijalica ili da napisem “sijalica – najbolje sijalice u Srbiji”. ? Dakle, da li ponoviti jednu rec vise puta ili ne ?

 2. Ne bi trebalo preterivati sa tim. Ako recimo imaš blog, glavni title bloga je “sijalica” a title posta je “najbolje sijalice” nije problem što će title tog posta zapravo da bude recimo “sijalica – najbolje sijalice”. Ali ako to radiš u 90% postova onda će i za Google spajdere biti očigledno da nije u pitanju prirodno poklapanje već namerno gomilanje ključnih reči pa će biti negativnih poena. Dakle, sve dok je u granicama normale, nije problem ako se nekad pojavi dupliranje. Ali kada se pretera, tretiraće se kao spam.

 3. Slozio bih se sa vecim delom ovog teksta ali imam i nekih dodatnih komentara.

  Google prikazuje odredjenu duzinu title taga, ali je bitno znati kako vrsi rangiranje na isti. Recimo, ako je title tag natrpan nekim kljucnim recima, a neka rec se u njemu nalazi pri kraju taga koji ima 100 karaktera, ta rec ce dobiti odredjen benefit jer se nalazi u title tagu.

  Recimo “Muska odeca | Zenska odeca | Decija odeca | Muske patike | Zenske patike | Decije patike”

  Ovo je predugacak title tag ali gadja 6 kljucnih reci. U slucaju da je konkurencija slaba ili sam sajt ima jacinu da izgura vecinu reci onda ce se isplatiti duzi title tag. Naravno, ovo je malo bezvezan primer jer je korisnije za neke od kljucnih reci gurati neke druge stranice ali stranica sa ovakvim title tagom ce doneti benefit svim podstranicama.

  A sto se tice title taga “sijalica” pomenutog gore, moj odgovor je da je bolje da je title tag samo “sijalica” ako se vec samo ta rec gadja, jer je onda to 100% keyword u title tagu.

  Treba pomenuti i da je vazna blizina kljucne reci pocetku title taga. U mom primeru “muska odeca” ce imati mnogo jaci dobitak od “decije patike”. I naravno procenat kljucne reci u title tagu je bitan. Sto je vise “razvodnjen” title tag to zeljena kljucna rec ima manje benefita. “Muska odeca” dosta vise donosi za tu frazu nego ono sto sam gore naveo :)

  Ajd pozdrav :)

 4. @Mirjan Da, generalno si u pravu. Ideja ovog posta je bila samo pojasniti situaciju vezanu za dužinu title taga, zato nisam širio priču dalje. Biće još tekstova o drugim aspektima.

  pozdrav :)

 5. Naslov stranice ( TITLE tag) može biti različite dužine u okvirima kako sam google preporučuje. Ako je suština,da se izbije na prvo mesto sa pravim naslovom u pretragama, treba pratiti šta to oni koji traže “sijalice” uopšte traže i to pratiti kroz AdWords. Smisleno treba napraviti konbinaciju za naslov stranice a koji se od strane surfera koristi u tom područiju.Rezultati pretrage zavise od toga da li je sama pretraga podešena na “srpski” ili ” engleski”, da li je u stranici naveden ” jezik stranice” — na pr ” sr” ili “en” zatim, da li pretražujete iz druge zemlje je takodje od uticaja kako će se formirati “NASLOV”. Takodje i da li ste logovani ili ne na svoj nalog na googl-u. Onaj ko hoće da izbije u sam vrh pretraga kroz TITLE tag mora imati za jedan naslov više konbinacija tih naslova koji se načešće koriste. Podrazumeva se, da tamo neki prodavac sijalica na svom sajtu mora znati ” koja je njegova ciljana populacija” pa od toga i formirati naslov koji će dovoditi prave “kupce” a ne slučajne surfere koje “to” iz neprilagodjenog naslova samo otera. Takodje je bitno da se istakne da naslov može biti kroz ovaj primer ” pojačan” ubacivanjem nepostojećeg linka kao u ovom primeru ( koji ako se prikaze na ovom sajtu ) izbija u pretragama gde se sijalica “traži ” od surfera.
  Your URL sijalica-nije-pravi-sajt.com
  I tako dalje .. a nije to jedan , uz sve ovo gore i jedan od najboljih načina da se neko pretekne ..ako je to cilj potencijalnog vlasnika sajta. Za naslov se sada i plaća googl-u da izbije u sam vrh ako je tražena stvar popularna ili je jaka konkurencija, ali se bar može biti odmah iza tih koji plaćaju a na prvoj stran pretrage.
  Zaključak:
  Za dobar TITLE tag treba dosta vremena da se pravilno precizira i to treba da se plati,nezavisno od izrade samog sajta.

 6. Izvinite ..pričamo ovde o dužini title taga.. moja greška, al ko zna za šta će Vam ovo trebati i da li će biti korisno uopšte u odredjivanju dužine title taga. Znači – nema ljutiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.