Heading tagovi (H1 H2 H3)

24 Feb
2010

h tagovi i seo

H1, H2, H3, H4, H5 i H6 tagovi nazivaju se Heading tagovima. Oni služe da označe koji delovi teksta su naslov i podnaslovi. U webdizajnu, retko se koriste svih 6 (osim za velike stranice sa dosta teksta), obično se koriste H1 i H2, eventualno H3 tagovi. U H1 tag se postavlja naslov stranice, u H2 podnaslov, … Korišćenje H tagova u SEO optimizaciji sajta je bitno jer se njima “govori” Googlu i ostalim pretraživačima o čemu se radi na stranici. Oni pomažu pretraživačima da lakše otkiju šta je najbitnije na stranici.

O čemu treba voditi računa pri SEO optimizaciji a vezano je za H (heading) tagove?

Najpre, oni moraju biti relevantni, vezani za  tekst koji je na stranici. Nije dobro staviti u naslov neke ključne reči koje se i ne pominju u ostalom delu teksta. Naravno, ne mora se baš svaka reč iz H tagova pominjati ali je dobro da se veći deo pojavi bar još negde na stranici.

Praksa je da na stranici postoji jedan H1 tag. To je naslov cele stranice i logično je da postoji jedan naslov za jednu stranicu.
Ispod njega idu H2 tagovi. Njih može biti više. Količina H2 i H3 tagova zavisi od količine teksta na stranici, samo je potrebno pratiti logiku i upotrebiti ih prirodno.
Raspored H tagova na stranici, u kombinaciji sa tekstom bi mogao izgledati ovako:

H1
H2
tekst
H3
tekst
H2
tekst
H3
tekst

Ključna reč u H tagovima je korisna sa strane SEO optimizacije ali ne treba preterivati. Nije neophodno ponavljati istu ključnu reč, naročito ne u istom obliku, u svakom H tagu na stranici.

I ne treba ih mešati sa pojmom “header” koji predstavlja prvi, gornji deo dokumenta (koda) stranice.

6 komentara na Heading tagovi (H1 H2 H3)

Avatar

tool

March 28th, 2010 u 6:37 pm

научили

Avatar

coupons

September 18th, 2011 u 8:41 am

Ja doista mogu reći da nikad nisam pročitao toliko korisne informacije o Header tagovima. Želim izraziti svoju zahvalnost webmasteru seoptimizacija.com.

Avatar

patolosko kockanje

October 20th, 2011 u 1:08 am

Prva stranica odradjena po uputstvima sa vaseg sajta i ispostovan redosled za H tagove odrasti.com/patolosko-kockanje ciljana rec je patolosko kockanje jer bi rec trebalo da je laka za probijanje na google.rs.

Avatar

Aleksandar

October 20th, 2011 u 9:45 pm

Nadam se da će vam ovo iskustvo pomoći u dobijanju dobrih pozicija na Googlu. Naravno, to je samo jedan od mnogo SEO faktora, ali može biti bitan, naročito za izraz sa manjom konkurencijom.

Avatar

Srdjan Savić

November 15th, 2013 u 5:56 pm

pokušavam polako ali sigurno da uplovim u seo optimizaciju. Obtirom da uglavnom koristim joomla za izradu mojih sajtova kada pokušam da postavim text kako je ovde objašnjeno (koristeći text editore) sa H1, H2 tagovima vekičina tog naslova i pod naslova promeni veličinu i boldiranost texta. Pa sam uglavnom koristio H5, H6 kako bi dobio sličnu,istu veličinu i oblik fonta na strani.
Moje pitanje je da li ubuduće da stavljam H1, H2 ili da nastavim sa starom gore pomenutom praksom ?
Hvala unapred

Avatar

Aleksandar

November 17th, 2013 u 5:51 am

Pozdrav Srđane,

Ako je manja konkurencija za termine koje ciljaš, onda i nije toliki problem. Ali što je konkurencija veća, to je poželjnije da se ipak koristi h1, pa h2, i tako redom. A da dobiješ isti ili slični font, to možeš da izmeniš u css fajlu. Nekada je to style.css ali u zavisnosti od teme koju koristiš, može biti nazvan i drugačije. U svakom slučaju, u css fajlu možeš da smanjiš veličinu fonta za H1 na istu kao što je H5, ili čak P ako želiš, nema nikakvih smetnji za SEO.

Comment Form

vrh stranice