Heading tagovi (H1 H2 H3)

h tagovi i seo

H1, H2, H3, H4, H5 i H6 tagovi nazivaju se Heading tagovima. Oni služe da označe koji delovi teksta su naslov i podnaslovi. U webdizajnu, retko se koriste svih 6 (osim za velike stranice sa dosta teksta), obično se koriste H1 i H2, eventualno H3 tagovi. U H1 tag se postavlja naslov stranice, u H2 podnaslov, … Korišćenje H tagova u SEO optimizaciji sajta je bitno jer se njima “govori” Googlu i ostalim pretraživačima o čemu se radi na stranici. Oni pomažu pretraživačima da lakše otkiju šta je najbitnije na stranici.

O čemu treba voditi računa pri SEO optimizaciji a vezano je za H (heading) tagove?

Najpre, oni moraju biti relevantni, vezani za  tekst koji je na stranici. Nije dobro staviti u naslov neke ključne reči koje se i ne pominju u ostalom delu teksta. Naravno, ne mora se baš svaka reč iz H tagova pominjati ali je dobro da se veći deo pojavi bar još negde na stranici.

Praksa je da na stranici postoji jedan H1 tag. To je naslov cele stranice i logično je da postoji jedan naslov za jednu stranicu.
Ispod njega idu H2 tagovi. Njih može biti više. Količina H2 i H3 tagova zavisi od količine teksta na stranici, samo je potrebno pratiti logiku i upotrebiti ih prirodno.
Raspored H tagova na stranici, u kombinaciji sa tekstom bi mogao izgledati ovako:

H1
H2
tekst
H3
tekst
H2
tekst
H3
tekst

Ključna reč u H tagovima je korisna sa strane SEO optimizacije ali ne treba preterivati. Nije neophodno ponavljati istu ključnu reč, naročito ne u istom obliku, u svakom H tagu na stranici.

I ne treba ih mešati sa pojmom “header” koji predstavlja prvi, gornji deo dokumenta (koda) stranice.

6 Replies to “Heading tagovi (H1 H2 H3)”

 1. Ja doista mogu reći da nikad nisam pročitao toliko korisne informacije o Header tagovima. Želim izraziti svoju zahvalnost webmasteru seoptimizacija.com.

 2. Prva stranica odradjena po uputstvima sa vaseg sajta i ispostovan redosled za H tagove odrasti.com/patolosko-kockanje ciljana rec je patolosko kockanje jer bi rec trebalo da je laka za probijanje na google.rs.

 3. Nadam se da će vam ovo iskustvo pomoći u dobijanju dobrih pozicija na Googlu. Naravno, to je samo jedan od mnogo SEO faktora, ali može biti bitan, naročito za izraz sa manjom konkurencijom.

 4. pokušavam polako ali sigurno da uplovim u seo optimizaciju. Obtirom da uglavnom koristim joomla za izradu mojih sajtova kada pokušam da postavim text kako je ovde objašnjeno (koristeći text editore) sa H1, H2 tagovima vekičina tog naslova i pod naslova promeni veličinu i boldiranost texta. Pa sam uglavnom koristio H5, H6 kako bi dobio sličnu,istu veličinu i oblik fonta na strani.
  Moje pitanje je da li ubuduće da stavljam H1, H2 ili da nastavim sa starom gore pomenutom praksom ?
  Hvala unapred

 5. Pozdrav Srđane,

  Ako je manja konkurencija za termine koje ciljaš, onda i nije toliki problem. Ali što je konkurencija veća, to je poželjnije da se ipak koristi h1, pa h2, i tako redom. A da dobiješ isti ili slični font, to možeš da izmeniš u css fajlu. Nekada je to style.css ali u zavisnosti od teme koju koristiš, može biti nazvan i drugačije. U svakom slučaju, u css fajlu možeš da smanjiš veličinu fonta za H1 na istu kao što je H5, ili čak P ako želiš, nema nikakvih smetnji za SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.