PHP ili HTML stranice na sajtu?

html ili php stranice na sajtu

Evo pitanja koje možete da postavite sebi kada odlučite da napravite novi sajt, bilo da ga sami radite ili unajmljujete webdizajnera za izradu sajta. Hoće li vaše stranice biti sa HTML ili PHP ekstenzijom? Šta je bolje imati, index.html ili index.php? Usluge.html ili usluge.php? Obe varijante izgledaju isto u samom kodu, obe će svaki dizajner znati da edituje. U suštini i PHP stranica može biti napisana HTML-om, samo je ekstenzija PHP. Postoje mišljenja da je HTML stranica bolja za SEO optimizaciju. To jednostavno nije tačno. Google nema baš nikakvih problema da indeksira i kotira php stranicu u rezultatima. Naravno, ako je odrađena kako treba, sa normalnom adresom.

Evo šta mogu biti prednosti obe varijante:

Prednosti HTML stranice

– Zapravo, evo jedine prednosti koju ja vidim za HTML stranice (ako se ovo može nazvati prednošću). Stranice sa HTML ekstenzijom se češće viđaju na internetu, ljudi su više navikli na njih. Iz tog razloga, manje iskusni webdizajneri i početnici su opušteniji u radu sa njima.

Prednosti PHP stranica

– Na PHP stranicama je moguće koristiti takozvanu “include funkciju”. To je funkcija koja omogućava postojanje i korišćenje posebnog fajla za meni, futer, … Tako možete imati poseban fajl menu.php u koji se smešta kod za meni sajta. Kada nekada u budućnosti dodate  novu stranicu na sajt, potrebno je dodati link ka njoj i na meniju. Ako koristite menu.php nije potrebno menjati sve stranice sajta, već se taj link dodaje samo u taj jedan menu.php fajl i on automatski prikazuje novi meni na svim stranicama sajta. Prilično efektnije i štedi dosta vremena.

– Ako nameravate da nekada ubacite neku skriptu na stranicu, kontakt formu, sat, čet, bilo kakvu, na PHP stranicu osim javascript skripti možete koristiti i PHP skripte, kojih inače ima veoma mnogo.

– Nekada ćete možda odlučiti da postavite opciju registrovanja na sajt. Biće vam potrebna login stranica, stranica za registraciju i konektovanje sa bazom članova. To je sve uobičajeno raditi sa kombinacijom PHP stranica i baze, bila ona MySQL ili neka druga.

– Ako nekada odlučite da sajt povežete sa bazom proizvoda, opet je PHP stranica u prednosti.

Ukratko, ako planirate nekada u budućnosti da razvijate sajt novim funkcijama i mogućnostima, PHP je preporuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.