Da li nas Google prati preko kamere?

Google je još pre par godina prijavio patent “Rangiranje rezultata pretrage koristeći biometrijske parametre“, Zavodu za patente Sjedinjenih Država. Oni inače praktikuju da kada imaju novu ideju vezanu za to šta bi moglo da se nekada u budućnosti ubaci u algoritam, prijavljuju patent tek da se osiguraju da neki drugi pretraživač ne počne da koristi ideju pre njih. Neke od tih ideja kasnije zaista ubace u algoritam, a neke ne. Ova ideja konkretno, sada postaje aktuelna jer slične stvari počinju da se koriste u druge svrhe.

No, da objasnim o čemu se radi. Ideja je da Google preko prednje kamere vašeg telefona, prati izraz lica dok pretražujete internet. Ukucate “restoran u Beogradu” recimo, i skrolujete kroz 10 rezultata. Ako se kod nekog rezultata namrštite a kod drugog osmehnete, on će, kada sledeći korisnik pretražuje isto to, da pogura ka vrhu rezultat koji vam je izazvao osmeh. Onaj restoran kod čijeg listinga ste se namrštili, nema sreće. Biće poguran na dole sledeći put. Ovo je pojednostavljeno kakva im je ideja, obzirom da na rangiranje utiču hiljade faktora, ali patent govori da će i ovo možda biti jedan od elemenata komplikovanog algoritma. Suština je da Google planira, ako već ne, da snima izraze lica dok držite telefon u rukama.

Zašto je ovo sada aktuelno? U maju mesecu, na Webit konferenciji u Sofiji, prisustvovao sam prezentaciji koju je održao Arash Pendari, osnivač Vionlabs AB. Oni su razvili softver koji klasifikuje i predlaže vam koji film da gledate, na osnovu biometrijskih podataka. Nešto slično kao ovo iz Guglovog patenta. Suština je da gledaoce filmova snimaju i beleže emocije, pozitivne (smeh, osmeh, …) i negativne (bes, ljutnju, tugu, …). Takođe se beleži i nivo stresa. Na osnovu toga njihov softver pravi grafike emocija i stresa tokom celog filma. Film po film, pravi se velika baza. I onda, kada gledate jedan film i zadovoljni ste njime, softver pronalazi drugi film sa najsličnijim graficima. Baš takav vam predlaže pod naslovom “možda će vam se svideti i ovaj film”. Ovo se pokazuje kao mnogo tačnije od obeležavanja filmova tagovima. Ako vam se svideo jedan film sa pljačkom banke, ne znači da će i drugi sa istom temom. Ali ako su im grafici emocija i stresa slični, velika je verovatnoća da će vam se svideti, jer ćete se osećati slično dok ga gledate.

google cita kameru

Zajedničko u oba slučaja je da nas neko snima i prati zenice, pokrete oka, mimiku, suzu eventualno, ako smo je pustili. I da to beleži u neku bazu. A pristanak sami dajemo, prilikom instalacije i prvog pokretanja Androida, neke aplikacije za gledanje filma, Chrome browsera, … Ko još čita “sitna slova”.

5 Replies to “Da li nas Google prati preko kamere?”

  1. Slažem se. Ovo stvarno zvuči zastrašujuće. Za neku godinu “Veliki brat” će pratiti svaki aspekt našeg života.

  2. Nikada nisam mnogo ulazila u to kako se radi seo optimizacija i šta sve može uticati na nju, ali ovo sam čula nedavno i mnogo mi se ne svidja. Ne marim mnogo za to kako će mi rezultati biti poređani i baš ne bih volela da me iko snima.

  3. Mislim da u ovoj situaciji nemamo mnogo izbora nego da se pomirimo sa tim jer aplikacijama pri instalaciji dozvoljavamo pristup nekim opcijama na našem telefonu. Nekima taj pristup možemo ograničiti dok nekim aplikacijama to nismo u mogućnosti. Zato ako želimo takve aplikacije na telefonu moramo se pomiriti da ćemo biti “žrtve“ ovakvih stvari.

Comments are closed.