Tražiš brend a Google da adresu

Delovi posla oko SEO optimizacije su i razne analize. Između ostalog i istraživanja pominjanja brenda u medijima. Danas sam želeo da vidim kako se tekst o našem klijentu, a koji je trebao biti objavljen na alo.rs, rangira, pa sam na Google pretraživao “Balans Medika alo.rs”. Nije bilo očekivanog teksta ali sam primetio zanimljivu situaciju.

Prva dva rezultata su bila sa klijentovog sajta, balansmedika.com dok se kao treći rezultat pojavio alo.rs ali sa tekstom “Horor u Bulevaru despota Stefana, žena leži zarobljena ispod autobusa”. Nigde reči o Balans Medika na toj stranici, ali se u naslovu i samom tekstu pojavljuje “Bulevar despota Stefana”. Ulica u kojoj se nalazi Balans Medika.

Dakle, Google je, verovatno, pretražio stranice sa alo.rs koje ima u indeksu, pa pošto nije pronašao brend iz upita, pretražio je tekstove gde se pominje ulica u kojoj se nalazi firma iz pretrage. Moguće da je na ovo uticala i činjenica da se Bulevar ne pominje samo na sajtu već i na Google my Business, i svim ostalim nalozima na društvenim mrežama, direktorijumima, itd. Ali u svakom slučaju, još jedno napredovanje veštačke inteligencije, ili samo algoritma (mada deluje kao ovo prvo).