Kako da vam se nov sajt pojavi na Google?

Ima situacija kada se nakon izrade web sajta, on postavi na server, ali i posle nekog vremena se ne pojavljuje u Google rezultatima. Za pojavljivanje pri pretraživanju onoga čime se bavite je potreban SEO, ali šta ako se sajt ne pojavljuje ni za ime firme, naziv domena, ili čak kada ukucate pun domen (adresu sajta) u Google i još uvek ga nema? To najčešće znači da Google još uvek ne zna da vaš sajt postoji. Postoji nekoliko načina kako da “obavestite” Google da je nov sajt online i da je spreman da se indeksira.

  1. Instalirajte Google Analytics. Analitika služi da imate statistiku o posećenosti sajta, a obzirom da je ovaj alat u vlasništvu Google, on će samim tim saznati za vaš sajt
  2. Prijavite sajt u Search Console. Još jedan Googlov servis, ranije poznat kao Webmasters Tools. Nema vam neko otvori nalog, i poveže sa novim sajtom. Samim tim će Google ubaciti sajt u bazu, odnosno u indeks.
  3. Postavite link usmeren prema vašem sajtu na neki drugi sajt koji Google često obilazi. Google botovi inače, dok očitavaju sadržaj na web stranicama, kada naiđu na link, odu na adresu na koju je usmeren link i nastave sa “čitanjem” te nove stranice. To može biti sajt vašeg prijatelja, poslovnog partnera, pa čak i link na Facebook, Twitter ili nekoj drugoj mreži.
  4. Otvorite Google My Business (Moje Preduzeće). Ovo je Guglova baza firmi povezana sa Google mapama, mada funkcioniše kao zaseban servis. Popunite sva polja, i naravno adresu sajta, i uvećavate šansu da se nađete i u klasičnim Google pretragama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.