Optimizacija ili optimalizacija

Kako se kaže – SEO optimizacija ili optimalizacija? na raznim mestima, naći ćete obe verzije, mada se više koristi izraz SEO optimizacija. Izraz “optimalizacija” naći ćete na Wikipedia stranici i na još malom broju web stranica.

Naime, SEO je skraćenica od “search engine optimisation”, što bi moglo da se prevede kao “optimizacija pretraživača” ali se misli na “optimizaciju za pretraživače”. U pitanju je optimizovanje web stranice sa ciljem da se što bolje rangira na Google i ostalim web pretraživačima. Kod nas se to uglavnom svodi na optimizaciju za Google, ali se i dalje koristi izraz SEO jer se u svetu koriste i drugi pretraživači – Bing, Yahoo, Yandex, Baidu, …

Dakle, obzirom da je u pitanju prevod sa engleskom, lično ne vidim potrebu da se komplikuje, jer “optimisation” i znači “optimizacija”. Takoće, označava radnju optimizovanja, te je “optimizacija” sasvim prikladan prevod.

Međutim, postoji mišljenje kod nekih, da treba koristiti izraz “optimalizacija za pretraživače”. U diskusiji autora na srpskoj Wikipediji, pobedilo je razmišljanje da je SEO proces rada na web stranici kako bi se ona učinila “optimalnom”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.