Optimizacija ili optimalizacija

Kako se kaže – SEO optimizacija ili optimalizacija? na raznim mestima, naći ćete obe verzije, mada se više koristi izraz SEO optimizacija. Izraz “optimalizacija” naći ćete na Wikipedia stranici i na još malom broju web stranica.

Naime, SEO je skraćenica od “search engine optimisation”, što bi moglo da se prevede kao “optimizacija pretraživača” ali se misli na “optimizaciju za pretraživače”. U pitanju je optimizovanje web stranice sa ciljem da se što bolje rangira na Google i ostalim web pretraživačima. Kod nas se to uglavnom svodi na optimizaciju za Google, ali se i dalje koristi izraz SEO jer se u svetu koriste i drugi pretraživači – Bing, Yahoo, Yandex, Baidu, …

Dakle, obzirom da je u pitanju prevod sa engleskom, lično ne vidim potrebu da se komplikuje, jer “optimisation” i znači “optimizacija”. Takoće, označava radnju optimizovanja, te je “optimizacija” sasvim prikladan prevod.

Međutim, postoji mišljenje kod nekih, da treba koristiti izraz “optimalizacija za pretraživače”. U diskusiji autora na srpskoj Wikipediji, pobedilo je razmišljanje da je SEO proces rada na web stranici kako bi se ona učinila “optimalnom”.

One Reply to “Optimizacija ili optimalizacija”

  1. Meni je nekako logičnije seo optimizacija, a mislim i da se mnogo više koristi. Ne sećam se da sam negde ni videla seo optimalizacija.

Comments are closed.