Stranice sa preuzetim sadržajem

isti sadrzaj

Šta raditi ako imate stranice sa sadržajem preuzetim sa drugih sajtova? Preko RSS feed-a, stranice sa tehničkim karakteristikama koje su iste na nekoliko različitih sajtova, stranice sa vestima koje su preuzete sa nekog servisa. Kako optimizovati ove stranice da bi se bolje kotirale na pretraživačima?
U gomili ovakvih stranica sa raznih sajtova, Google će najbolje kotirati one koje su prve objavile taj sadržaj, prema kojima ima najviše relevantnih linkova, ali naravno i one koje se bar malo razlikuju od drugih.

Najpre, ako unos radite ručno, možete sadržaj napisati svojim rečima. Prepričajte vest, iskombinujte informacije iz više izvora. Napravite  unikatni sadržaj. Ovo je teže raditi ako ste automatizovali unos putem RSS-a ali u tom slučaju možete kombinovati više različitih RSS izvora na jednoj strani.

Druga varijanta koja može pomoći je da omogućite posetiocima da komentarišu. Komentari stoje ispod glavnog teksta, time se pravi dodatni sadržaj i što više komentara to manji procenat kopiranog sadržaja.

Treće što se može učiniti je da nabavite linkove prema tim stranama. Ako su linkovi ne samo prema glavnoj strani već i prema unutrašnjim, stranama koje imaju sadržaj preuzet sa drugog sajta, to može takođe pomoći u rangiranju konkretne stranice.

4 Replies to “Stranice sa preuzetim sadržajem”

 1. Takozvani duplicate content… Google gleda mnogo razlicitih faktora kako bi odredio koj sajt da rangira bolje, tako da nekad se desi da sajtovi koji su “ukrali” sadrzaj drugog, se rangiraju bolje. Naravno, najbolje je da se ima unikatan sadrzaj, ali ako ste vec automatizovali stvar, u obzir se moze uzeti i lista sinonima, tako da rec “mozda” moze biti prevedena u “moze biti” ili “1” u “jedan” – shvatate poentu.
  Naravno, to nije sve, da bi ste izbegli mrznju googla zbog kopiranog sadrzaja, mozete izmiksovati i slican sadrzaj sa vaseg sajta kako bi se % kopiranog smanjio.

  Detaljnije o tome kada pokrenem svoj blog – nadam se ubrzo.

 2. Ovo je komplikovanije nego što na prvi pogled izgleda.
  Lično, imam desetine od reči do reči
  (na zahtev Autora, sa atribucijom i (ako je zahtevano) povratnim linkom)
  kopirane sadržaje na nekoliko blogova,
  i svi se bolje kotiraju na pretraživačima od originala.

  Nije loš savet dodati malo teksta na kraj ćlanka, a možda i napisati kratak uvod.

  Primer u linku.

 3. Vidim da je ovo stariji text. Na glavnoj strani sam pročitao text: Novi SEO u 2013. Gde piše da je gotovo sa copy/paste-texsta sa drugih sajtova. Moje pitanje je:
  Koliko je zaista gotovo sa kopiranjem textova i koji text spiner Vi preporučujete.
  Sajt Vam je odličan.
  Polako ga isčitavam.
  Lep pozdrav.

 4. Hvala Srđane,

  Ne preporučujem ni jedan spiner, već neko vreme podržavam ideju da se pišu isključivo originalni tekstovi. Međutim ukoliko se ipak kopira tekst sa nekog sajta, ili delovi teksta, onda je bar mali plus ako se koriste manji delovi sa više različitih sajtova na istoj stranici. I to uz povratni link, jer će to za SEO biti manja smetnja nego ako Google “provali” da je reč o spinovanom tekstu.

  pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.