Nema instant SEO optimizacije

Postoji li instant SEO optimizacija? Može li se sajt optimizovati za pretraživače u roku od par dana i ne misliti više o tome? Toga nema. Osim delimično, ukoliko imate sajt o proizvodnji šrafova u Lajkovcu, i interesujete se samo da dobijate posetu ako neko traži “proizvodnja šrafova lajkovac” u Google. Tu konkurencije gotovo da nema pa se rezultati mogu dobiti brzo, i jedva da je potreban dalji rad. Ali ako se vašim ključnim rečima bave i drugi sajtovi, onda je jedini način strpljenje i kontinuirani SEO. Zašto je nemoguća instant varijanta?

instant seo optimizacija

on-page optimizacija

Koliko god brzo da se odradi optimizacija na samom sajtu, potrebno je da Google vidi te promene. Koliko brzo će ih uočiti zavisi od toga koliko često posećuje vaš sajt. Nekada će promene uočiti istog dana ali ako je do tada posećivao vaš sajt ređe, onda treba sačekati i da vidi nove promene. Moguće je pingovati Google da njihov bot obiđe sajt ali to ne treba raditi često.

Drugo, ukoliko imate dosta stranica na sajtu, potrebno je da Google obiđe sve stranice kako bi video sve promene. Kada Google poseti sajt, ne znači da će pregledati sve strane. I nema pravila kako i koje strane će izabrati da poseti. Dobrim unutrašnjim linkovanjem i sitemapom se može pomoći ali će on ipak posetu odraditi na svoj način.

off-page optimizacija

Veliki deo off-page ili off-site optimizacije odnosi se na pravljenje linkova sa drugih sajtova. Treba znati odakle linkovati, kako, kojom frekvencijom, … Ako ste do sada imali 1 novi link ka sajtu mesečno, veoma je neprirodno izgraditi 100 linka za 2 dana. To može često doneti negativne poene kod Google-a. Znači, za izgradnju linkova je potrebno vreme kako bi se odradila kvalitetno. Da ne govorim o “link bait”-u i prirodnim linkovima.

Recimo da ste postavili 20 novih linkova ka sajtu. Sada je potrebno da Google “pohvata” te linkove. A tu već dosta zavisi od toga koliko često posećuje te sajtove odakle vam dolaze linkovi. Može se desiti da se od 20 linkova postavljenih danas, tek jednom u 2 dana po jedan od njih počinje da računa. Nekoliko linkova Google možda neće nikada ni indeksirati.

kontinuirani rad

I kada se sve to odradi, indeksira i dobiju solidne pozicije na pretraživačima, predstoji kontinuirani rad. Manji nego ovaj u prvo vreme, ali je opet neophodan. Neki od linkova koje sada imate na stranicama sa PR4, postaće linkovi sa stranicama PR2 jer će se smanjiti PR tih stranica. Neki sajtovi koji linkuju na vas biće obrisani iz indeksa. neki će se ugasiti.

Google sada uzima u obzir oko 200 faktora za SERP poziciju ali te faktore i njihovo vrednovanje se stalno menja. Zato će neke stranice koje se danas dobro kotiraju kroz par meseci izgubiti pozicije. Treba pratiti promene i stalno menjati, dopunjavati, napredovati, u skladu sa promenama Google algoritma.

Zbog svega ovoga, nema instant SEO optimizacije. Optimizacija sajta je proces.

5 Replies to “Nema instant SEO optimizacije”

  1. ” Može se desiti da se od 20 linkova postavljenih danas, tek jednom u 2 dana po jedan od njih počinje da računa. Nekoliko linkova Google možda neće nikada ni indeksirati.”

    Stranice gde smo linkovali,zar ne mozemo sami da “poguramo” , odnosno da ih pingujemo ili ubacimo na neku index stranicu od naseg nekog levog bloga koji je indexiran ?

  2. Može Aleksa. To je jedan (odnosno 2 – ping i link prema stranici koja linkuje) trika u link buildingu, koji se takođe koristi.

  3. Hvala na odgovoru. Da li negde na sajtu ili na nekoj lokaciji postoji objasnjenje sta je tacno pingovanje u ovom smislu o kome pricamo, ili ako mozete ukratko objasniti princip?

Comments are closed.