HubSpot inbound istraživanje (internet marketing)

HubSpot je sproveo zanimljivo istraživanje (analizu) koristeći podatke iz ankete koje je odradilo nekoliko stotina njihovih klijenata, i podatke iz baze od oko 2.500 klijenata koji koriste Website Grader, Twitter Grader i Facebook Grader. Neka pitanja su ista kao i u anketi od pre godinu dana tako da je dat uporedni prikaz. Rezultati su objavljeni ovih dana. Evo prikaza rezultata dela istraživanja koji je relevantan za SEO optimizaciju.

Iz odgovora na pitanje “Koji su vam izvori posete sajtu postali važniji u zadnjih 6 meseci nego ranije” vidimo da su u odnosu na prošlu godinu, sada važniji socijani mediji, SEO optimizacija, blogovi i e-mail marketing. Socijalni mediji i SEO se posebno ističu po važnosti za dolaske posetioca na sajtove, sa 60, odnosno 59%.

izvori poseta zadnjih 6 meseci

Evo i uporednog prikaza rasporeda budžeta marketinga prosečnog sajta, za 2009. i 2010. godinu. Planirani troškovi za socijalne medije, blogove  i e-mail marketing se povećavaju ove godine, za SEO ostaju isti, a za sve ostale načine promocije sajtova se smanjuju. Prikaz je procentualan u odnosu na ukupni budžet.

budzet sajta

I na kraju, evo prikaza zavisnosti broja linkova prema sajtu od toga postoji li aktivan blog kao deo sajta ili ne. Sajtovi koji imaju i blog u proseku imaju 97% više inbound linkova.

inbound linkovi i blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.