Sezonski biznisi i SEO optimizacija za Google

Pisao sam dosta o tome da je SEO dugotrajan i kontinuiran proces. Uglavnom zbog izmena algoritma i zbog toga što i konkurencija radi SEO, pa je svojevrsna trka konstantna. Ali kod većih biznisa i sajtova, i zbog toga što uvek može bolje. Uvek će biti nekih izraza za koje se možete rangirati više, poseta sa Googla će se uvećavati.

Interesantna tema je šta preporučiti takozvanim sezonskim biznisima. Turističke agencije koje nude aranžmane za leto ili zimu, prodaja novogodišnjih ukrasa, putnih osiguranja, … Kada bi oni trebali da počnu sa optimizacijom a da očekuju da se pojave na prvoj strani u vreme sezone?

Veliki SEO autoritet AHREFS radio je istraživanje na temu “koliko dugo je potrebno da se rangira dobro na Google”. Skupili su podatke o 2 miliona različitih pretraga, sa top 10 rezultata za svaki.

Najpre je merena prosečna starost stranice na svakoj od pozicija. Stranice koje su se rangirale kao prve, bile su prosečno stare 940 dana (nešto manje od 3 godine). Prosek za 10. poziciju je bio 650 dana (nešto manje od 2 godine). To ne znači da je neophodno da prođe skoro dve godine kako bi stranica došla na prvu stranu ali to je prosek. Pod pretpostavkom da su svi oni krenuli da rade SEO čim su objavili tu stranu (što sigurno nije slučaj).

Stranice koje su novije od godinu dana (dakle, SEO je rađen manje od godinu dana) zastupljene su do 5,7% u odnosu na sve rangirane stranice. Preciznije, na prvoj poziciji bilo je tek nešto više od 1% takvih stranica (otprilike jedna od 90) dok je na 10. poziciji takvih nešto manje od 4,5% (jedna od 23).

Iz ovog istraživanja bi mogli da zaključimo da ako se sa optimizacijom krene kada kreće sezona, ima 5,7% šansi da sajt dođe na prvu Google stranu taman za sledeću sezonu (za godinu dana).

Postoji i drugo istraživanje koje je radio Nil Patel. On je upoređivao 20.000 web stranica. Nedostatak je što je za izbor šta će se analizirati, korišćen BuzzSumo, dakle samo stranice koje su deljene preko društvenih mreža. Stoga njihov rezultat možemo da tumačimo kao “koliko je potrebno jačem sajtu da se rangira”. Ili još preciznije “aktivnom”, ili sajtu koji radi neku vrstu digitala. A rezultat je 100 dana u proseku za prve dve pozicije na Google.

Zaključak za sezonske biznise:
Bar 3 do 4 meseca pre sezone krenite sa SEO optimizacijom. To je neki krajnji rok, ukoliko vam sajt već ima neke pozicije i istorijat. 6 do 12 meseci ranije ukoliko ne želite da se oslanjate na sreću.

koliko treba vremena da se sajt rangira

2 Replies to “Sezonski biznisi i SEO optimizacija za Google”

 1. Slažem se da je SEO optimizacija kompleksan posao u kojem za dobre rezultate treba biti strpljiv. I zato mislim da je za bilo koga ko želi da započne neki biznis, bilo sezonski ili neki drugi vrlo bitno da optimizaciju svog sajta planira unapred
  što verujem da u većini slučajeva nije tako.

 2. To su proseci.

  Ako se sve dobro isplanira, odradi i, naravno – odabere dobra niša, rezultati mogu biti vidljivi i mnogo ranije. Ako uletite u nišu gde je slaba konkurencija to je i te kako izraženo. Nažalost, takvih niša je sve manje.

  Generalno, na temu vremena za koliko će se neki sajt rangirati može se napisati ceo roman.

  Da ne spominjemo i Google Sandbox koji može neko vreme držati domenu izvan rezultata pretrage…

  Kada su u pitanju sezonski biznisi, sa SEO-om se treba krenuti “odmah”. Ključna stvar kod biznisa je da se “udara” na osećanja. A osećanja neznaju za sezonu.

Comments are closed.