Schema za proizvode i u Google Images. Keywords u Search konzoli

Jedna od tehnika koja se koristi u SEO optimizaciji je i korišćenje “schema markup” koji daje informacije Googlu za takozvani “rich snippets”. Kada je reč o markup za proizvode, tu su oznake za cenu usluge ili proizvoda, ocene korisnika, stanje (da li proizvod imamo na lageru ili ne), opis proizvoda, slika, … U Google dokumentaciji vezanoj za korišćenje ovih podataka pri prikazivanju u rezultatima pretrage, stoji da se preporučuje

obeležavanje cene, ocena i raspoloživosti (na stanju ili ne) jer se te tri stavke mogu prikazati u rezultatima.

Od pre par dana, u tom dokumentu, na zvaničnom Google sajtu za developere, dodato je da se te tri informacije mogu prikazati i u Google Images. Do sada je to važilo samo za običnu pretragu. Za e-prodavnice koje dobijaju posete i sa image search, ovo je veoma važna informacija i novina. Optimizacija sajtova koji nešto prodaju, za Google Images biće još zanimljivija.

ocene, na stanju i cena za Google images

Nema više keywordsa u Search konzoli

Svi koji se bave SEO optimizacijom znaju za stavku “content keywords” u Google Webmasters Toolsu (ili po novom – Search Console). Neki su je koristili češće, drugi ređe, jer je njena upotrebljivost zavisila od slučaja do slučaja.

Google je odlučio da tu stavku ukloni iz Webmasters Tools. Sada se kao pod-stavke, ispod “Google Index”, pojavljuju samo tri: Index Status, Blocked Resources i Remove URLs. Četvrta koja je bila do pre neki dan, “Content Keywords” arhivirana je.

search console bez keywords

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.