Pretraga lokalnih firmi na Googlu

Search Engine Land, sajt koji se bavi vestima i informacijama o SEO optimizaciji sajtova i pretraživačima, uradio je istraživanje na nešto više od 1.000 Google korisnika na temu kako oni traže lokalne firme. Šta kucaju u pretragu, koliko često koriste Google za te potrebe i slično. Ispitanici su različitih starosnih dobi (od 19 godina pa naviše), ravnomerno su zastupljena oba pola.
Evo do kojih se rezultata došlo.

59% korisnika koristi Google bar jednom mesečno u cilju pronalaženja neke lokalne firme.
14% to čini svakodnevno, 17% nedeljno, 16% 2 do 3 puta mesečno, 12% jednom mesečno. Preko ovog procenta od 59, još 17% se pomaže Googlom kada im je potrebna informacija o lokalnim firmama, ali to čini samo par puta godišnje.

Koliko cesto se koristi Google da se pronadju lokalne firme

Inače, 71% korisnika smatra korisnim Google rezultate kod ovakvih pretraga.

Koliko ljudi u pretragu kuca i geografsku lokaciju? Recimo, ako se traži “prodaja računara”, koliko često se zapravo pretražuje “prodaja računara Beograd”? Traži li se često “turistička agencija Jagodina” ili samo “turistička agencija” bez geografske odrednice?
Ispostavilo se da 54% korisnika dodaje i geografsku odrednicu uz naziv delatnosti, proizvoda, firme. Najčešće je to ime grada, poštanskog koda (za Ameriku, kod nas je to ređe), eventualno ulice (uglavnom ako se traži sajt konkretne firme).

korisnici koriste lokalnu odrednicu u pretrazivanju firme kao sto je naziv grada

Kompletan tekst možete pročitati na sajtu Search Engine Land gde ćete naći još par tabela iz rezultata ovog istraživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.