Pravila su tu da se ne poštuju

U SEO optimizaciji postoje pravila, kao i u svim drugim oblastima. Morate imati ključnu reč u title tagu, alt tagovima, naslov mora biti kao H1 u kodu, morate imati bar 500 ili 600 reči na stranici u paragrafima, … Ovo su pravila iz “školskih primera” kako se radi SEO. Međutim, pravila su tu da se ne poštuju. Ukoliko svi ispoštuju sva znana, za rangiranje odlučuju ona pravila za koje se manje zna, ili ne zna uopšte. Ili još češće, naletite na neki sajt koji nije ispoštovao gomilu osnovnih stvari ali se rangira u samom vrhu. Šta to znači?

Znači da nije najvažnije da se ide kroz spisak elemenata koji trebaju da se implementiraju, bez ikakve strategije i taktike. Znači da ako izostavite h1 ili nemate ni 100 reči teksta, još uvek možete da se rangirate visoko ako se SEO popne na viši nivo. Ako imate nešto što je važnije a drugi to nemaju. Ako u moru kopija sa 1000 reči koje niko ne čita, vi iskočite sa jednom rečenicom koju svi vide i dele ma mrežama. Recimo.

Uzmimo pretragu “men shirt online”, na primer. Tražim to iz Srbije, i kao prvi mi se pojavljuje “C and A”. Drugi Flipkart i treći Myntra. Analiziram sva tri. Prvi nema teksta uopšte na stranici, drugi i treći imaju dug tekst. Prvi ima deset puta manje linkova prema sajtu od 2. i 3. Prvi kao stranica nema ni jedan eksterni link. 2. i 3. imaju po preko 1000. Pa zašto je C&A prvi? Zato što ima stranicu sa lokacijama, a na njoj ima Srbiju izlistanu.

SEO pravila

Ukoliko pretražujemo “recepti sa pečurkama”, drugi rezultat je tag stranica sajta Coolinarika. Ini u title tagu nemaju reč “recepti”. Meta description im je generisan i sadrži samo 7 reči. Kakvi nedostaci. Ali zato su drugi, ispred mnogih koji i u title i u description i alt tagovima i svuda imaju baš izraz “recepti sa pečurkama”. Coolinarka ima nešto drugo, ima osobenost i popularnost. Ima verne posetioce koji se vraćaju na sajt. Ima izgrađen brend. I ne mora da ispoštuje baš sva SEO pravila.

pravila i recepti

Da se razumemo – mora se ispoštovati bar minimum SEO pravila. Dobro je ispoštovati ih u velikoj meri. Ali se ne treba optereživati njima. Danas je vreme optimizacije na višem nivou. Strateški pristup pobeđuje zanatski. Bar u ovom poslu. Bar ovih dana.

One Reply to “Pravila su tu da se ne poštuju”

  1. Zbog svega ovoga ozbiljniji rad na SEO optimizaciji treba prepustiti nekom sa iskustvom u toj oblasti.

Comments are closed.