Poseta sa HTTP sajta kao direktna u analitici

Google analitika je jedan od najvažnijih alata za sve koji se bave SEO optimizacijom. Između ostalog, tu pratimo odakle dolaze posete – sa linka koji se nalazi na nekom drugom sajtu, sa Google pretrage, od Adwordsa, ili su to direktne posete. Direktne bi trebalo da budu one posete vašem sajtu gde korisnik ukuca vašu adresu direktno u, recimo Chrome, ili Firefox. Međutim, ne prikazuje se samo to kao direktna poseta u Analitici. Evo zanimljive situacije koja se takođe prikazuje kao direktna, a zapravo nije, i može da vas zavara.

direktne posete u analitici

Ako vam je sajt na HTTP protokolu, a imate link na nekom drugom sajtu koji je na HTTPS protokolu, i neko klikom na taj link poseti vaš sajt, Google Analitika neće zabeležiti referal. Ta poseta će biti upamćena kao direktna poseta (direct traffic). Tu nije problem u tome kako analitika radi, već je HTTPS kao siguran, secure protokol, tako zamišljen. Ne šalje taj podatak ka non-secure, HTTP stranicama. Ukoliko su oba sajta HTTPS ili su oba HTTP, referal će biti zabeležen. Takođe, ukoliko sa HTTP verzije nekog sajta vaš sajt koji ima SSL dobije posetu, videćete referal. Ovo važi samo za jedan smer – HTTPS ka HTTP.

2 Replies to “Poseta sa HTTP sajta kao direktna u analitici”

  1. Nedavno sma počela da pišem blog i uporedo sa tim da čitam tekstove o seo optimizaciji i primenjujem savete na svom sajtu. Hvala za ovo objašnjenje. Malo sam bila zbunjena nekim rezultatima, ali sada sve ima više smisla.

Comments are closed.