Migracija sajta i SEO: Kako ne izgubiti posete

Da li planirate migraciju sajta? Evo saveta kako da to učinite uspešno i jednostavno, i izbegnete SEO probleme.
Malo je stvari koje mogu da unište poziciju brenda u rezultatima pretrage tako brzo kao nestručna migracija veb sajta. Promena imena domena ili prelazak na HTTPS protokol je možda odličan poslovni potez, ali ukoliko propustite da analizirate kako će na njega reagovati pretraživači gotovo je sigurno da će to zadati značajan udarac poseti putem organskih pretraga.

Uradite, zato, jedan po jedan, sledeće SEO korake kako biste se pripremili, i napravili plan migracije sajta.

migracija sajta i SEO optimizacija

1. Pažljivo analizirajte da li je migracija pravi izbor

Migracija sajta će gotovo uvek prouzrokovati privremeno smanjenje broja poseta – Google-u treba neko vreme da obradi promenu i apdejtuje indeksiranje u skladu sa njom. Pažljivo izvedena migracija može da smanji odstupanja u saobraćaju.

U najboljem slučaju Google će tretirati sajt na novoj lokaciji kao stari, ali ovo je, ipak, samo najbolji scenario. U realnosti, migracija sama po sebi obično nudi malo ili nimalo SEO pogodnosti, i ne eliminiše kazne pretraživača. (Upravo zbog toga SEO operateri često koriste migraciju sajta da naprave SEO poboljšanja kao što su unapređenje strukture sajta, uspostavljanje prekinutih linkova, uklanjanje suvišnih strana i podizanje kvaliteta sadržaja).

Uzimajući sve u obzir, migracija sajta ima smisla:

  • kad je cilj snažno rebrendiranje,
  • ako migracija vodi do povećanog interesovanja medija i linkova,
  • ukoliko je potrebno da se sajt prebaci na HTTPS (jedan od nekoliko slučajeva kada sama migracija obezbeđuje bolji SEO).

2. Koristite Sandbox

Nikada ne započinjite migraciju sajta pre nego što ga isprobate na test serveru. Proverite da li redirekcije ispravno funkcionišu i sve ostalo što je važno pre objavljivanja. Bez testiranja najverovatnije će doći do propusta koji, ako su dovoljno ozbiljni, mogu vaš sajt da vrate nedeljama unazad.

3. Planirajte migraciju tokom perioda smanjene aktivnosti

Dobro planirana i kontrolisana migracija ne bi trebalo trajno da utiče na broj poseta, ali imajte u vidu privremeni pad. Iz tog razloga, najbolje je da se promena izvrši u toku sporijeg dela godine, pod pretpostavkom da ste praćenjem zaključili da on u vašem slučaju postoji. Migracija sajta za vreme ili neposredno pre praznika, na primer, gotovo nikada nije dobra ideja. Iako je cilj da se izbegne smanjenje poseta, ako se ono desi, to treba da bude onda kada je poslovanje i inače usporeno.

popis stavki za migraciju sajta

4. Napravite popis svega što se nalazi na sajtu pre migracije

Za popis, odnosno krolovanje (crawling), koristite neki od alata kao što je Screaming Frog, i rezultat sačuvajte.
Napravite obavezno kompletnu listu URL-ova starog sajta tako da možete da budete sigurni da se ništa nije izgubilo prilikom prenosa. Ovo je i prilika za pronalaženje takozvanih krol-grešaka i redirekcija na starom sajtu. One imaju tendenciju da se pojavljuju sa proticanjem vremena i retko se događa da postoji sajt koji nema bar nekoliko pokidanih ili preusmerenih linkova.

Obavezno otklonite ili premestite linkove koji vode do strana 404. Preporučuje se i apdejtovanje svih linkova koji su preusmeravanjem vodili do neke strane, tako da sada idu direktno na konačnu stranu. Sigurno je da ne želite da se posle migracije suočite sa lancima preusmeravanja.

Imajte u vidu da krolovanje možda neće moći da identifikuje baš svaku stranu na vašem sajtu. Na primer, ako imate strane koje nisu linkovane sa drugih strana sajta – one se neće videti. Možete da koristite svoju ličnu evidenciju i baze podataka kako biste pronašli ove strane, ali ako to nije moguće potražite ih u Google Analytics podacima ili putem nekog link eksplorera, kakav je, na primer, Ahrefs.

Ukoliko pronađete orphan strane linkujte ih i apdejtujte sajt. Malo je verovatno da ove strane mogu da povećaju saobraćaj na pretraživačima ukoliko nisu povezane sa ostatkom sajta.

5. Uporedite analitike

Napravite kopiju podataka Google analitike – ove informacije će vam pomoći da brzo otkrijete da li je bilo smanjenja broja poseta posle migracije.

Ako je došlo do smanjenja, eksportujte Analytics podatke sa novog sajta, odnosno sajta na novoj lokaciji, i započnite paralelno poređenje tako da precizno možete da vidite koje strane su na gubitku. U najvećem broju slučajeva to će biti pojedinačne strane, a ne podjednako sve strane sajta.

Koristeći Ahrefs možete da pratite i strane koje su najviše linkovane. Posle migracije obratite posebnu pažnju na njih i analizirajte ih detaljno. Ako one gube broj poseta znači da autoritet nije pravilno prenet sa starog na novi sajt – ove strane najviše doprinose pozicioniranju, pa problemi sa njima mogu da ugroze ukupne performanse sajta.

6. Mapirajte sve promenjene URL-ove sa starih na nove

Trebalo bi da imate tabelu u koju su uneti svi stari i svi novi URL-ovi.
U idealnom slučaju, tokom migracije sajta sve stare strane postoje i na novom sajtu. Uklanjanjem strane u potpunosti nestaje njena sposobnost da privuče posete, a ukoliko ih je više Google može da zaključi da novi sajt nije isti kao stari i da tako izgubite poziciju u rangiranju.

Takođe idealno, URL arhitektura novog sajta identična je kao kod starog, osim ako nemate veoma jak razlog da je promenite. Ukoliko to planirate, migracija sajta može da bude idealno vreme za izmene, ali i ovde treba da budete svesni da Google novi sajt može da tretira kao potpuno različit u odnosu na prethodni. Ako uradite istovremeno migraciju sajta i promenu njegove arhitekture, nećete moći da zaključite da li je gubitak saobraćaja posledica jednog ili drugog.

Još jedan razlog za zadržavanje identične arhitekture sajta je što vam ona omogućava da koristite regex u .htaccess fajlu za jednostavno preusmeravanje sa starih strana na nove. Ovo kao rezultat ima manje opterećenje na serveru nego ako bi se strane imenovale i preusmeravale jedna po jedna, i bezbolnije je po čitav proces.

7. Apdejtujte sve interne linkove

HTML linkovi na vašem novom sajtu treba da vode na njega, a ne na stari sajt.
Iako ovo izgleda očigledno, dok radite na sajtu učiniće vam se kao veoma privlačno da ostavljate linkove nepromenjene, pošto će se oni, ionako, preusmeriti na novi URL. Nemojte da podlegnete iskušenju. Pored dodatnog opterećenja servera koje će usporiti performanse sajta, preusmeravanje može da oslabi i vaš PageRank.
Idealan način da ponovo napišete linkove je pretraga i zamena u vašoj bazi podataka. Operacija treba da bude izvedena tako da apdejtuje ime domena, bez menjanja strukture foldera (pod pretpostavkom da ostavljate strukturu sajta istom).

Uradite pretragu i promenu pažljivo tako da se samo apdejtuje tekst koji sadrži URL. Svakako želite da izbegnete apdejtovanje imena brenda i URL adresa.

8. Samokanonikalizacija svih novih strana

Proverite da li kanonikalizacija na novom sajtu upućuje na njega, a ne na stari. Ukoliko je ovo drugo slučaj, posledice mogu da budu veoma loše, zbog ometanja indeksiranja sajta.

Preporučuje se, zbog toga, sopstvena kanonikalizacija svih strana novog sajta (osim, naravno, onih koje treba da se kanonikalizuju na neku drugu stranicu). U kombinaciji sa preusmeravanjem, ovo će poslati poruku Google-u da je novi sajt, de fakto, samo nova lokacija starog sajta. U svakom slučaju treba uraditi na celom sajtu samokanonikalizaciju, pošto URL parametri prave duplirani sadržaj pa ih treba kanonikalizovati do URL-a bez parametara.

9. Rešite probleme duplog sadržaja

Pogrešni koraci tokom procesa migracije mogu dovesti do problema sa duplim sadržajem. Budite ih svesni i preduzmite mere da ih sprečite.

– Ako su obe višestruke verzije URL-ova objavljene, doći će do dupliranja sadržaja. Ukoliko je samokanonikalizacija odrađena ispravno, trebalo bi da do dupliranja ne dođe, ali se preporučuje i postavljanje pravila preusmeravanja u .htaccess, tako da se obezbedi da samo jedna verzija strane bude dostupna. Proverite da li su linkovi ispravni kako bi se izbeglo preusmeravanje sa internih linkova.
– Preusmerite IP adrese na URL-ove.
– Proverite foldere koji vode do identičnih sadržaja, posebno default foldere.
– Trebalo bi da su korišćeni samo HTTPS ili HTTP protokoli, kao i da je dostupna samo www ili non-www verzija sajta. Drugo mora da bude preusmereno na odgovarajući sajt.
– Ukoliko vaš sajt ima search funkciju, strane rezultata pretrage treba da budu neindeksirane.
– Kako je već pomenuto, samokanonikalizaciju treba obaviti da bi se izbegao duplirani sadržaj nastao URL stringovima upita (query strings).

Nastavak sa još saveta

One Reply to “Migracija sajta i SEO: Kako ne izgubiti posete”

  1. Do skoro nisam imao ideju koliko je seo optimizacija kompleksna. Čitajući Vaše tekstove shvatam da je zaista potreban iskusan stručnjak ili čak tim da bi se sve odradilo kako valja.

Comments are closed.