Objašnjenje 8 velikih promena u Google algoritmu

Znamo da Google menja svoj algoritam za rangiranje stranica gotovo svakodnevno. SEO optimizacija se delom sastoji i od praćenja, ali i od predviđanja novih izmena. Evo 8 najvećih izmena koje su se desile u zadnjih par godina, a koje su još uvek aktuelne.

1. PANDA

panda algoritam

Panda se pojavio 2011 godine. On dodeljuje web stranicama ocenu kvaliteta, tzv. quality score. Ta ocena se kasnije, u komplikovanijem algoritmu koristi kao faktor za rangiranje. Kada se pojavio prvi put, 2011, to je bio filter koji nije dozvoljavao loše ocenjenim sajtovima da se dobro raniraju, ali od 2016. godine postao je deo glavnog algoritma.

2. PINGVIN

pingvin

Pingvin se pojavio 2012. godine i onemogućava rangiranje spam i manipulativnim tehnikama izgradnje linkova. Njegov apdejt je u real tajmu.

3. KOLIBRI

kolibri algoritam

Kolibri, ili Hummingbird se pojavljuje 2013. Odnosi se na nekvalitetan sadržaj i preterano korišćenje, veštačko nabijanje ključnih reči. Oslanja se na “natural language processing” i semantiku, tako da se smanjuje vrednost gomilanja važnog izraza ili reči za koje želimo da se rangiramo. Pomaže Guglu da shvati šta zapravo pretraživač hoće kao rezultat, ne oslanja se dakle direktno na konkretnu reč već na njeno značenje.

4. GOLUB

golub

Golub (Pigeon) je deo Google algoritma koji od 2014. godine utiče na lokalne pretrage. Preciznije rečeno, na one gde Google proceni da lokacija sa koje se pretražuje, igra ulogu u odabiru rezultata. On pravi most između lokalnog i globalnog algoritma.

5. MOBILE

mobilni seo

Od 2015. godine, ukoliko web stranica nije prilagođena mobilnim uređajima, teško će se rangirati na telefonima i tabletima. Ovaj deo algoritma odlučuje hoće li se stranica uopšte uzimati u obzir za rezultate, i da li će imati šansu za prvu stranu. Nema vrsta filtera.

6. RANKBRAIN

rankbrain

Krajem 2015 pojavio se RankBrain kao deo Kolibri algoritma. Veštačka inteligencija je sve prisutnija u mnogim oblastima, te i u Google algoritmima koji rangiraju sajtove. Ovaj “mozak” odlučuje koja stranica je relevantnija od druge, i to ne radi prostom matematikom već prilično komplikovanim metodama. Teže ju je prevariti, a u Google kažu da je ovo treći po važnosti deo kompletnog algoritma.

7. OPOSUM

oposum

Još jedna životinja po kojoj je Google dao ime novom, velikom apdejtu, ovog puta krajem 2016. godine. I on je vezan za lokalne pretrage, ali se koncentriše na tačnu lokaciju onog ko pretražuje. Firma koja je bliže, imaće malu prednost, barem u ovom delu algoritma.

8. FRED

fred

Najnoviji veliki, iz marta ove 2017. godine. Obeležava negativno, tzv “tanak” sadržaj, stranice koje su očigledno napravljene samo zbog reklama i oglašavanja. Ukoliko ne daju nikakvu dodatnu vrednost posetiocu, već samo idu na to da se klikne na baner ili nešto slično, Fred će uticati da se stranica rangira lošije.

One Reply to “Objašnjenje 8 velikih promena u Google algoritmu”

Comments are closed.