Optimizacija odlazećih linkova

Linkovi su sastavni deo jedne web stranice. Kako unutrašnji linkovi, od jedne stranice sajta do druge, tako i odlazeći (outbound) linkovi. Nekada je sa stranice potrebno linkovati neki drugi sajt kao referencu, neki linkuju sajtove prijatelja, razmena linkova je još uvek aktuelna (mada ne kao ranije). Tu su i linkovi ka vašim Facebook stranicama, Twitter nalogu, hiljade je različitih varijanti odlazećih linkova.

Kada posmatramo te linkove iz SEO perspektive, potrebno je raditi na njihovoj optimizaciji. I tu je reč o dva procesa. Prvi, misliti na SEO optimizaciju sajta prilikom postavljanja linkova. Dobro optimizovani odlazni link ima TITLE tag u sebi. Na mnogim mestima naći ćete informaciju da je dobro postaviti ključnu reč u taj Title tag. To generalno jeste tačno ali ne baš uvek. Ako recimo imate sajt o webdizajnu a linkujete na sajt svog prijatelja koji se bavi automobilima, neprirodno je da Title tag bude “webdizajn”. Google će svakako proveriti kuda vodi taj link, videti da se na tom sajtu ni jednom ne pominje reč “webdizajn” i shvatiće vaš pokušaj da ga prevarite. I eto vam negativnog poena kod Gugla što se SEO optimizacije tiče, a i SERP pozicije naravno. Dakle, Title tag mora biti prirodan, u skladu sa sajtom na koji linkujete. Naravno, ukoliko je moguće ispoštovati to, a pritom iskoristiti i vašu ključnu reč, utoliko bolje.

Još o nečemu treba voditi računa prilikom postavljanja linkova. Izbegavajte linkove prema sadržajima koje Google ne voli. Dakle, sve moguće nelegalne aktivnosti i sadržaji na granici legalnosti nisu preporučljivi za linkovanje.

Druga faza vezana za SEO optimizaciju i linkove je konstantna. Nakon što ste postavili sajt, imate linkove na njemu, povremeno je korisno propratiti jesu li linkovi još uvek aktivni. Dešava se da linkujete na neki sajt koji se posle par meseci ugasi. I vi na stranici imate link ka 404 nepostojećoj stranici. Loše za SEO. Ukoliko imate jedan ili dva linka, to nije teško proveriti s’ vremena na vreme. Ukoliko na sajtu imate gomilu odlazećih linkova možete koristiti alate za tu namenu. Link Valet je jedan od dobrih alata za praćenje vaših linkova. Prikazuje URL-ove stranica na koje linkujete, kod ispravnosti linka (200, 301, 404, …), ukoliko stranica ima 301 redirekciju prikazuje na koju je novu stranicu redirekcija postavljena, … Za velike sajtove može biti velika ušteda vremena i vaša SEO optimizacija linkova veoma lako može biti regularna uz malo napora.

alat za SEO optimizaciju linkova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.