Brzina sajta nije presudan faktor

brzina sajta i SEO

Mike McDonald je za WebProNews juče intervjuisao Matt Cutts-a iz Google SEO ekipe. Intervju je snimljen na SMX West konferenciji u Santa Klari na kojoj je okupljen sam vrh SEO industrije.
Jedno od pitanja kojima su se bavili u razgovoru je “utiče li brzina sajta na SEO i na SERP poziciju na Google“. Matt jasno kaže da je brzina sajta samo jedan od 200 faktora i to veoma nisko na lestvici. Uzima se u obzir ali ima veoma mali uticaj. Dakle ako su dva sajta veoma približnih kvaliteta u gotovo svim važnim faktorima koji se uzimaju u obzir za SEO, ako je kvalitet optimizacije kod oba veoma sličan, količina i kvalitet linkova približan, a brzina sajtova se veoma razlikuje, onda će brzina imati uticaj na rangiranje. To što je brzina jedan od faktora za SEO nikako ne znači, kako kaže Matt, da će sajt koji se duplo brže otvara u brouzeru biti duplo bolje kotiran na Google. Daleko od toga. Njegova je preporuka da se o brzini sajta vodi računa jedino imajući u vidu posetioce sajta i njihovo iskustvo i da nema svrhe opterećivati se time prilikom SEO optimizacije stranica.
Evo video snimka celog razgovora sa Matt Cutts-om u kojem se osim ove teme govori i o novom Google Caffeine, socijalnim mrežama, …

4 Replies to “Brzina sajta nije presudan faktor”

 1. Diskutabilno. Imam analizu 6 sajtova koje optimizujem i kojima je kod zadnjeg PageRank update pao PR za 1-2 samo zbog brzine. Greška u dizajnu (flash) je doprinela tome da Home padne, a da sve ostale stranice (koje nemaju spornu skriptu) dobiju +1 do 2PR.
  Btw, u Google Webmaster tool je skoro uvrštena opcija: Site Performance, koja se odnosi samo na brzinu. Čak nude instalaciju Page Speed browser add-on (za Firefox).
  Ili… usporite stranice skriptama, slikama, raznoraznim sadržajem i biće ok.

 2. Tačno je da Google zna da bude kontradiktoran, mada ovo što Matt kaže o brzini odnosi se na razlike u brzini koje su u granicama normale. Ako ti je taj fleš bio preterano velik, onda će više i uticati na SERP. S’ druge strane, ti pominješ da je to uticalo i na PR. Jesi li siguran da se broj linkova prema home nije smanjio a broj linkova prema unutrašnjim stranama povećao (računajući i interne linkove)? Ovako je baš zanimljiva situacija.

 3. Naprotiv. SEO Spy Glass kaže suprotno. Home ima užasan kod, ali iste skripte i css vuče i stranica kojoj je skočio PR. uporedi stranice: mytrendyphone com i mytrendyphone .com/shop/mobile-accessories-38507s.html
  Još kad se analiziraju ostalih 5 shopova koji su na istom severu, istom cms… da poludiš.
  Ovde nedostaje “obaveštavanje mailom” – slučajno iz Analytics videh link.

 4. Ipak ti naslovna ima jednu skriptu više, jedan css više i 75 slika u odnosu na 60 koje ima ta unutrašnja koju si naveo kao primer. Tako bar prikazuje websiteoptimization. com/services/analyze. No dobro, PR je samo jedan faktor, recimo kad pretražuješ “mytrendyphone” ipak se naslovna prikazuje ispred unutrašnje. A unutrašnje su tebi i važnije, verovatno.

  Hvala za savet vezan za obaveštavanje mejlom, postaviću. Nisam očekivao da ovako brzo krenu češći komentari. :) Tek je mesec dana kako je sajt krenuo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.