Moja SEO predviđanja za 2015.

SEO predvidjanja za 2015

Kakva će SEO optimizacija biti na kraju ove 2015. godine? Koje promene nas tu očekuju? Evo nekih mojih predviđanja, u kom pravcu će SEO ići narednih godinu dana.

1. Društvene mreže biće sve veći faktor za rangiranje. Prisutnost na društvenim mrežama kako kroz zvanične naloge tako i linkovanje, šerovanje, pominjanje sajta sa različitih naloga verovatno će imati još jaču vrednost. Samo otvaranje naloga biće sve ređe dovoljno. Njihova aktivnost će igrati važnu ulogu u tome kako Google gleda na sajt.

2. Povećaće se sadržaj koji nudi sam Google, te će zbog toga više takozvanih “niša” biti u problemu.
Ovo se već desilo sa lyrics sajtovima, raznim sajtovima/alatima kao što su štoperica, konvertor valuta, … Zbog toga će opstajati samo sajtovi koji nude još neki sadržaj osim, recimo, jednog alata ili samog teksta pesme.

3. Rezultati će se sve više razlikovati u zavisnosti od mesta odagle se vrši pretraga. Ovo se odnosi na državu pre svega, ali i na grad, pa čak i na deo grada ukoliko je konkurencija jaka.

4. Rezultati na desktopu će se sve više razlikovati od rezultata koje korisnik dobije na mobilnom uređaju. I ovo je uveliko krenulo, ali će se itekako razvijati i ove godine. Responsiv dizajn igraće sve veću ulogu, brzina otvaranja sajta takođe.

5. Na mobilnim pretragama, sve češće će se pojavljivati aplikacije kao rezultat. Još uvek nije čest slučaj ali verujem da ćemo ovo viđati u rezultatima češće tokom 2015. godine.

6. Brend će igrati sve veću ulogu. Sajtovi koji nemaju izgrađen brend imaće sve više muka prilikom SEO optimizacije jer će brend postajati sve važniji faktor prilikom rangiranja.

3 Replies to “Moja SEO predviđanja za 2015.”

  1. Sve to stoji, ali high PR linkovi i PBN će uvijek radit i davat rezultate. Pogotovo SAPE neće nikad prestat i s njim se može rangirat apsolutno bilo gdje, samo je pitanje kako se koristi tj. zna li osoba filtrirat dobre od loših SAPE linkova.

  2. PR vise ne funkcionise. Google vise ne rangira sajtove vec stranice prema 1. relevantnosti sadrzaja (odredjena tema opisana u vise stotina reci uz optimalno koriscenje kljucnih reci u razlicitim oblicima – npr. OPTIMIZACIJA, OPTIMIZACIJI, OPTIMIZACIJE, OPTIMIZACIJOM), 2. posecenosti sadrzaja (koristi se Analitics-om koji je postoji na skoro svakoj stranici na internetu i svim ostalim counterima koji mu mogu dati informaciju o posecenosti, naravno gleda jedinstvenost IP adrese sa trajanjem posete) i prisutnosti na drustvenim mrezama (zbir lajkova, pluseva, pinova, tvitova… ne ukupno vec po jednom sharu, znaju da svako moze sam sebi sharovati i lajkovati hiljadu puta).

Comments are closed.