Ko je Rand Fishkin?

Rand Fishkin SEORand Fishkin je SEO ekspert, po mnogima – najveći na svetu, a njegov sajt Moz.com je referenca i mesto gde se prate informacije, predviđanja, novosti vezane za internet marketing. Rand pasionirano prenosi svoja iskustva i znanja na predavanjima, konferencijama, blogovima i društvenim mrežama, on je preduzetnik, čovek sa idejom, koji živi moto kompanije Moz – „Pravimo Web boljim mestom i uživamo svake sekunde u tome“.

Rand Fishkin biografija

Rođen 1979. godine u Flemingtonu, odrastao u Sijetlu. Sa World Wide Webom se prvi put susreo 1993. godine, u srednjoj školi, 90-ih pravio sajtove u MS FrontPage-u i davao savete lokalnim kompanijama i bankama… 2002. godine ulazi u oblast marketinga zasnovanog na web pretraživanju. Nedostajalo je dva ispita da završi studije na Univerzitetu Vašington. Napustio je fakultet i osnovao SEOmoz (drugi deo imena izabrao je kao fan fondacije Mozilla).

Od 2007. do 2014. godine Rand vodi SEOmoz.

Rand SEO Moz osnivac

Držao je predavanja timovima kompanija Google, Facebook, Microsoft… i prezentacije u Ujedinjenim Nacijama, na Stanford univerzitetu, na konferenciji Pablik Medija u Bostonu, za Hakers i Faunders u Silikonskoj dolini… Koautor je knjige Art of SEO i suosnivač društvene mreže Inbound, namenjene svima koji se bave marketingom.
Prati novosti iz nauke i NFL fudbal. Oženjen Džeraldinom. Podržava lokalne humanitarne organizacije i Dečju bolnicu u Sijetlu. Putuje po svetu. Voli dobru hranu, pivo, viski i američku animiranu TV seriju Adventure Time.
Danas je Rand Fishkin zvanično – čarobnjak Moza. Pomaže kompaniji u oblasti proizvoda i marketinga, interno i eksterno. Stručnjak je za SEO, internet marketing, start-up biznis, web aplikacije, marketing društvenih mreža, upravljanje malim preduzećima.

Moz

Osnovan 2004. godine, sa sedištem u Sijetlu i nazivom SEOmoz.

U februaru 2007. godine na tržište izbacuje prvu Pro aplikaciju za SEO, a u narednoj godini i Mozscape – prilagodljiv i moćan web crawler. Uveden je sistem vrednosti u poslovanju Tagfee kod, SEOmoz se preselio u nove prostorije i dobio maskotu-robota pod imenom Rodžer.

U septembru 2010. godine SEOmoz zauzima 334. mesto na listi “Inc. 500”, na kojoj je 500 privatnih firmi sa najbržim rastom u Sjedinjenim Američkim Državama. Objedinjuju se postojeći alati u jednu web aplikaciju, u koju se dodaje i analitika društvenih mreža. U maju 2013. godine SEOmoz menja ime u Moz. Iste godine se objavljuje set alata Moz Analytics, a 2014. nova platforma Moz Local, koja nudi optimizaciju za lokalne pretrage.
Danas je Moz jedna od najbrže rastućih softver kompanija u svetu marketinga. Pomaže profesionalcima u oblasti marketinga u analitici, poboljšanju saobraćaja na webu i privlačenju kupaca dolaznim kanalima, među kojima su i SEO, društveni mediji, kontent marketing.

Rand Fishkin biografija

Prvih deset godina

Rand Fishkin je 2004. godine osnovao SEOmoz sa majkom, koja je vodila svoju marketing firmu. U ponudi su bile SEO usluge, a na web sajtu, zamišljenom kao blog, postavljane su analize, izveštaji, alati… Interesovanje za poslove web konsaltinga nije bilo veliko. Prvobitno oduševljenje webom pratio je nesrećni krah dot.com firmi, posle čega se internet poslovanje sporo oporavljalo. U naredne dve godine Rand je učestvovao na prvim panelima, konferencijama i objavio Vodič za početnike u optimizaciji za pretraživače.

Značajan preokret nastaje krajem 2007. godine, kada SEOmoz uvodi PRO, set nezavisnih alata koji klijentu pomažu u SEO poslovima. Kompanija prelazi na model pretplate, dobija finansijsku podršku venture kapitala i jedne privatne firme i nastavlja sa razvojem softvera. Posle problema u 2008. godini upornost daje rezultate i u 2009. godini počinje nagli rast – SEOmoz beleži više od 5.000 članarina klijenata koji na mesečnom nivou unapred plaćaju iznos za određen obim usluga. Za nepune dve godine, do marta 2011. taj broj se – udvostručava, a u aprilu 2012. godine SEOmoz ima 15.000 pretplatnika. U kompaniju investiraju pored starih i novi ulagači. SEOmoz kupuje i razvija aplikaciju Followerwonk za Twitter i GetListed za lokalne pretraživače. Priča o uspehu se nastavlja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.