Migracija sajta i SEO optimizacija 2

U prethodnom tekstu opisano je nekoliko saveta vezanih za SEO optimizaciju i migraciju sajta. Ovde ću opisati još neke stavke o kojima treba voditi računa.

10. Identifikujte i adresirajte sve uklonjene strane

Ranije je pomenuto da treba izbegavati uklanjanje strana tokom migracije. Ukoliko neke strane, ipak, moraju biti izostavljene zbog potreba brendinga, učinite to na sledeći način.

– Napravite spisak svih strana.
– Ne preusmeravajte stare strane na novi sajt.
– Uklonite sve linkove sa tih strana.
– Uklonite strane sa starog sajta i dozvolite im da se preusmere na 404.
– Ukoliko postoji pogodna zamena za neku stranu, postavite preusmeravanje i izmenite sve linkove kako bi se usmeravali na novu stranu. Ovo treba učiniti samo ukoliko strana koja se uvodi ima istu namenu kao stara strana.
– Ne preusmeravajte uklonjene strane na Homepage (koja se takođe naziva i “soft 404”). Ukoliko ne postoji adekvatna zamena za stranu idite na 404 – 404 je samo greška ako linkujete na stranu.

11. Proverite da li je vaša 404 strana na svom mestu

Strana 404 koju sami pravite (custom 404) omogućava korisnicima da jednostavno pretražuju sajt i pronađu nešto korisno i kada stignu na stranu koja više ne postoji.

12. Upravljanje mapama sajta i njihovo podnošenje

Zadržite staru mapu sajta na platformi Google Search Console i dodajte mapu novog sajta. Zahtev Google-u da kroluje staru mapu, otkriva i vrši preusmeravanja, je dobar način da se ubrza proces.

upravljajte SEO mapama

13. Čuvajte analitiku sve vreme

Instalirajte Google Analytics na novi domen, podignite je i koristite jedno vreme pre nego što predstavite sajt javnosti. Sigurno ne želite da imate nestale podatke tokom prelaska na drugu lokaciju, a i važno je da posmatrate sve promene u saobraćaju tokom migracije.

14. Preusmerite sve promenjene linkove

Kao što je ranije pomenuto, idealan način da postavite preusmeravanja je regularni izraz (regex) u .htaccess fajlu vašeg starog sajta. Regex izraz bi trebalo da jednostavno zameni ime vašeg domena, ili HTTP za HTTPS ako radite SSL migraciju.
Za svaku stranu na kojoj napred navedeno nije moguće učiniti morate postaviti individualno preusmeravanje. Proverite da ono ne pravi neki konflikt sa regex-om, i da ne pravi lance preusmeravanja.
Testirajte svoja preusmeravanja na test serveru i proverite da slučajno ne prave neku 404 grešku. Preporučuje se da se sve ovo uradi pre objavljivanja sajta. Kad preusmeravanja zaista budu puštena na internet, sajt će uspešno biti promenjen. Novi sajt treba da bude u originalnom prvobitnom stanju, kao pre podešavanja preusmeravanja.

15. Sačuvajte kontrolu nad starim domenom

Ukoliko svrha migracije nije prodaja originalnog domena, obavezno zadržite kontrolu nad njim. Idealno, stari domen treba da bude preusmeren na novi po principu strana-po-strana, na neodređeno vreme. Ako se preusmeravanja izgube, svi inbound linkovi koje je “zaradio” stari sajt takođe će nestati.
Neki od SEO profesionalaca će vam reći da možete da odustanete od kontrole starog domena kad Google prestane da ga indeksira, ali to nije dobro. Iako je moguće da će Google dodeliti linkove usmeravane na stari sajt na novi, čak i bez preusmeravanja, u pitanju je preterani stepen poverenja u pretraživač, koji se ne može savetovati.

16. Pratite broj poseta, performanse i rangiranje

Pažljivo pratite soabraćaj u pretragama i posete sa referala svakodnevno, najmanje jednu nedelju posle migracije. Ukoliko ima bilo kakvih promena, idite na nivo pojedinačnih strana i uporedite saobraćaj na starom i novom sajtu, kako biste videli koje strane gube broj poseta. Te strane posebno treba da budu analizirane na greške prilikom krolovanja i probleme sa linkovanjem. Možda ćete poželeti i da nastavite da dobijate eksterne linkove na novu verziju strane, one koje ste dobijali na staru verziju strane, ako bude moguće.
Podjednako kao prethodno, važno je i da pratite strane sa najviše linkova po autoritetu, kao i sa najviše eksternih linkova. Ove stranice imaju najveću ulogu u ukupnom kapacitetu vašeg sajta da bude rangiran, pa promena u performansama ukazuje na ukupne performanse sajta.
Koristite alat kao što je SEMrush da pratite rangiranje za ciljane ključne reči. U nekim slučajevima videćete naznaku promena pre nego što one u saobraćaju postanu vidljive. Ovo će vam pomoći i da identifikujete koliko brzo Google indeksira novi sajt, kao i da zaključite da li postoji pad u ideksima u odnosu na stari.

17. Obeležite datume u Google Analytics-u

Koristite Google Analytics markaciju da obeležite kritične datume tokom migracije. Oni će vam pomoći da otkrijete uzrok problema koji mogu da se pojave tokom procesa.

datumi i google analytics

18. Proverite da li je Google Search Console pravilno postavljena

Neophodno je da u platformi Google Search Console postavite nova podešavanja za novi domen. Proverite da li ste odabrali odgovarajuću verziju za HTTP / HTTPS i www / non-www. Podnesite i staru i novu mapu sajta, kako biste ojačali informaciju da je stara verzija samo prebačena na novu.
Podnesite izmenu adrese u Google Search Console, zatražite da Google kroluje novu mapu sajta i koristite “fetch as Google” da podnesete novi sajt na indeksiranje. Najvažnije od svega je proveriti da li su sve redirekcije, kanonikalizacije i linkovi bez greške pre nego što ovo uradite.

19. Ispravno vodite PPC

Apdejtujte svoje PPC kampanje tako da vode do ispravnog sajta. Ukoliko vode do starog, atribucija će zbog preusmeravanja biti izgubljena u analitici.

20. Apdejtujte sve druge platforme

Apdejtujte profile na društvenim mrežama, biografije koje koristite kao gosti na mestima gde objavljujete, drugim veb sajtovima koje posedujete, potpisima na forumima i drugim platformama koje koristite, tako da linkovi idu na novi sajt, a ne na stari.

21. Dođite do svojih najznačajnijih linkova

Kontaktirajte sajtove sa najvećim autoritetom koji se linkuju na vaš sajt da ih obavestite o migraciji i zamolite ih da apdejtuju link na novi sajt. Neće vas poslušati baš svi, ali oni koji to urade pomoći će da se ubrza proces prepoznavanja migracije od strane Google-a.
Ne preporučuje se da se ovo uradi sa svakim pojedinačnim linkom, pošto bi to većim sajtovima oduzelo mnogo vremena, ali se vredi potruditi oko najvažnijih linkova.

22. Praćenje broja indeksiranih strana

Google neće indeksirati sve strane vašeg novog veb sajta odmah, ali ako broj indeksiranih strana novog sajta nije isti kao broj strana starog pošto prođe mesec dana – nešto definitivno nije u redu.

23. Proverite 404 strane i preusmeravanja

Krolujte novi sajt da potvrdite da li je zaostao neki 404, 301, ili bilo koji drugi 3xx, 4xx ili 5xx kod. Svi linkovi na novom sajtu treba da vode direktno na stranu koja je u funkciji. Greške 404 i 501 su najveći problemi i najpre njih treba eliminisati. Ako postoji odgovarajuća zamena za stranu 404, promenite link na odgovarajući način i proverite da li je 301 na svom mestu, za one koji stignu do strane koja nedostaje drugim putem.
Sledeći problem po značaju su linkovi do strana 301 koji postoje na starom sajtu. Čak i ako oni imaju redirekciju na novi sajt, opterećenje servera je loše za performanse, i linkovanje nazad na stari sajt može da bude zbunjujuće posle sprovedene migracije. Iako postoje akcije koje ovo razjašnjavju Google-u i drugim pretraživačima, bolje je da se ne ostavlja da se problem rešava tako.
Pošto se isprave navedene dve stvari, može da se pređe na strane 301. Uvek apdejtujte interne linkove tako da vode direktno na željenu stranu, a ne putem preusmeravanja.

24. Krolujte svoje stare URL-ove

Koristite Screaming Frog ili sličan alat da krolujete sve svoje stare URL-ove. Krolujte listu URL-ova koje ste prikupili pre migracije i proverite da li su joj dodati i oni URL-ovi koji su bili nevidljivi za krolovanje. Ne pokušavajte da krolujete sajt direktno, kodovi 301 će prouzrokovati krolovanje samo prve strane.
Proverite da li su svi stari URL-ovi preusmereni na novi sajt. Ne bi trebalo da bude ni jedan kod 404, osim ako niste uklonili stranu u toku samog procesa migracije. Ukoliko i postoji neka strana 404 – obezbedite da do nje ne vodi nijedan link. Ako niste planirali strane 404, postavite odgovarajuće preusmeravanje.
Proverite eksterne URL-ove. Da li su sve redirekcije funkcionalne? Nijedan eksterni URL ne bi trebalo da bude 301 ili 404. U eksternim URL-ovima 301 upućuje na lanac preusmeravanja, što je loše za performanse sajta. Redirekcija na 404 je veoma frustrirajuća za vaše korisnike i može nepovoljno uticati na SEO na druge načine.

Zaključak

Ukoliko ste migraciju sajta izvršili bez uzimanja u obzir SEO principa, budite sigurni da ćete biti na gubitku u saobraćaju na pretraživačima. Podjednako je loše da migraciju uradite sami, uz penale od strane Google-a, i da posao prepustite nedovoljno stručnim agencijama koje ne uzimaju u obzir okolnosti procesa. Sve napred navedeno imajte u vidu ukoliko planirate da premestite svoj sajt tako da ne postoje zastoji u njegovom funkcionisanju.