Zvanično duži description snippet

U zadnjih par nedelja, opis rezultata pretrage se lagano uvećava. Počev od prosečnih 162 karaktera, penjao se na prosečnih 177, pa na 189 i konačno na 220. Maksimalna dužina je sada 320, a kako Danny Sullivan iz Gugla kaže,

nema potrebe za apdejtovanjem meta description tagova na sajtovima jer će izbor opisa biti dinamičan. Drugim rečima, Google će sve manje uzimati meta opis koji vi upišete u head stranice a sve češće se sam procenjivati šta će prikazati, i za koju dužinu će se odlučiti. I sada već, u 10 rezultata na prvoj strani, kod nekog ćete videti dva reda opisa, kod nekog tri, dok će neki biti “nagrađeni” sa čak 4 reda dugim snippetom.

Zanimljivo je da se u različitim državama, prosečna dužina snippeta dosta razlikuje. Kod pretraga iz Amerike, opis je najduži, uvećan za 60 karaktera u proseku u odnosu na ranije. U Brazilu za 34, Francuskoj 33, Britaniji 26, u Japanu za 21 a u Rusiji za 15 karaktera. Ovo su podaci koje je Rank Ranger sistematizovao i upoređivao, jer se bave praćenjem rangiranja za različite ccTLD i za Google pretrage u različitim državama.

2 Replies to “Zvanično duži description snippet”

  1. Još jedan veliki izazov za seo optimizaciju. Mislim da sama promena dužine opisa neće uneti toliko promena kao mogućnost da Google sam odabere šta će prikazati kao opis.

Comments are closed.