Datumi u rezultatima Google pretrage

Google se sve više trudi da se u rezultatima pretrage (SERP) nađu i datumi kada su određeni tekstovi objavljeni na sajtovima. Datum se pojavljuje u opisu (između naslova i adrese), zapravo na početku opisa. Ovo se dešava najčešće blogovima, ali i forumima, raznim CMS sajtovima koji imaju datume objavljivanja tekstova zapisane na stranici.

datum u google serp

Možda želite to da izbegnete, jer ako imate dosta starih tekstova koji se dobro kotiraju na Google, datumi od pre dve godine mogu da odbiju ljude da izaberu vaš sajt, te će preći na sledeći rezultat.

Kako bi se izbeglo pojavljivanje datuma, treba znati šta Google sve gleda, odakle uzima tu informaciju. U početku, uzimao je u obzir  samo datum u vrhu teksta, blizu H1 taga. Sada se osim toga gleda i datum koji je bilo gde u tekstu. Naravno ako je na istom mestu u svakom tekstu, ako je uočljiv obrazac. Neće se uzeti u obzir bilo koji datum u sadržaju teksta na statičnoj stranici ako se pojavljuje samo na jednoj strani na sajtu. Datum u URL-u može biti izvor ove informacije, takođe. Ako su permanent links podešeni kao sajt.com/01-01-2010/post/ onda se taj datum može pojaviti u pretrazi. Ako i izbegnete ove dve opcije, Google može iskoristiti i datum komentara na blogu.

Inače, još uvek nema konkretnih istraživanja za koliko se CTR smanjuje pojavljivanjem starih datuma. To svakako zavisi i od teme koja se obrađuje, od ključnih reči na koje se cilja, od ciljne grupe, …