Grafik za top pretrage u Google Webmasters tools

Novina iz Google za ljude koji se bave SEO optimizacijom. Google Webmasters tools je dodao odličnu opciju koja je pripremana duže vreme unazad. Izveštaj vezan za top pretrage sada je unapređen sa dosta novih opcija i grafičkim prikazom.

top upiti grafik

U vrhu je grafički prikaz zasnovan na dvema informacijama. Gornja linija prikazuje impresije, odnosno koliko puta se sajt pojavljivao u Google pretragama. Donja linija predstavlja tzv “clickthrough”, broj koliko puta su ljudi koji su pretraživali Google kliknuli na vaš sajt u rezultatima pretrage. U padajućim menijima može se izabrati period za koji želimo da posmatramo grafik, zemlja u kojoj  je izvršeno pretraživanje, i da li nas zanima obična web pretraga, pretraga slika, mobilna ili smartphone pretraga.

Ispod grafika, navedene su sve pretrage po ključnim rečima. To je (samo jednostavnije) bilo prikazano i ranije, ali za top 100 ključnih izraza. Sada je spisak neograničen. Lista se može sortirati po abecednom redu ključnih reči, po broju impresija, broju klikova i procentu klikova.

sortiranje rezultata

Kod svake ključne reči/izraza može se videti pozicija na kojoj se sajt pojavio u rezultatima, i koja stranica sa sajta je bila pojavljena kao rezultat.

Ove novine će svakako pomoći svima koji rade na SEO optimizaciji sajtova, bilo svojih bilo za klijente. A i povećati učestalost korišćenja Google Webmasters tools.

2 Replies to “Grafik za top pretrage u Google Webmasters tools”

  1. Pozdrav, na jednom od nasih sajtova nam se desilo da je opala posecenost. Uvidom u webmaster tools, videli smo da je “Search queries” statistka od pre par dana opala za nekih 80%. Što uopšte nije malo… Da li ste imali susret sa ovim problemom i zna li neko kako da resimo problem??

  2. Pozdrav Branko,

    Zvuči kao da je u pitanju uticaj novog algoritma. Iz druge ruke sreo sam se sa sličnim situacijama ovih dana, jedan domaći sajt i jedan engleski. Taj engleski znam da je zbog novog algoritma koji jače personalizuje pretragu na osnovu lokacije, za domaći nemam dovoljno informacija ali deluje kao algoritam, takođe. Ovaj algoritam vezan za lokacije odakle se vrši pretraga je, koliko znam, pre par dana bio samo za engleske sajtove, moguće da je proširen i na ostale jezike sada, ne znam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.