Google locira i sela u Srbiji

Kada pretražujemo Google, ispod rezultata, već duže vreme vidimo lokaciju na kojoj Google misli da se nalazimo. O tome sam pisao pre nekih godinu dana. Do skoro su se kao lokacija videli gradovi, uglavnom centri Telekoma za ADSL ako koristite njihove usluge. Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Jagodina, …

SEO za sela u Srbiji

Pre par dana, primetio sam da Google prikazuje čak i selo – Donje Komarice. Lociranje je bilo potpuno pogrešno, pretraga je bila iz Jagodine, i nikada iz Donjih Komarica nisam ni pretraživao internet, osim što je možda nekada Google uhvatio korišćenje Gmaila sa mobilnog telefona kada sam prolazio kroz to selo. Možda je u pitanju Google, možda neki Telekomovi kablovi, no to je nebitno. Bitno je da Google pokušava još preciznije da locira korisnika i da prikaže još uže, personalizovane rezultate. Ovo će za SEO optimizaciju biti još veći izazov jer će se rezultati još više razlikovati od korisnika do korisnika.

Na blogu Neparno 10, pisao sam o ekperimentu koji pokazuje da Google daje različite rezultate u zavisnosti od strane ulice sa koje se pretraga vrši. U pitanju je bio London, i još tada je bilo očigledno da će se ovaj trend nastaviti. Evo, stigao je i do sela u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.