Google eksperimentiše sa rezultatima u mapama

Često proveravam rezultate u Google mapama, osim alatima koje koristim, i ručno. Obzirom da nekoliko aktuelnih SEO klijenata dobijaju određene posete i sa Google mapa, a alati pokazuju ili prosek, ili trenutni rezultat na koji nabasaju, imam praksu da pozicije proverim i ručno, na androidu, ajfonu, desktopu, … SEO optimizacija se ne odnosi samo na regularne Google rezultate, već i na mape, Google places, i mnogo štošta.

Za jedan od upita ovog jutra, umesto uobičajenih 10 rezultata (mada je i to variralo nekad deset, nekad 20, u zadnje vreme), iznenadio sam se.

samo je jedna majka

Za upit “stomatoloska ordinacija Beograd” Google Maps sada direktno daju samo jedan, prvi rezultat:

SERP maps stomatoloska beograd

Za upit “stomatolog Beograd”, i dalje je lista rezultata, a ne samo jedan:

Google mape rezultat

Krenuo sam u malo istraživanje, i primetio da nije u pitanju samo ono što često pretražujem (što sam najpre pomislio), niti je u pitanju lokacija sa koje tražim (jedan rezultat umesto liste se prikazivao sa različite gradove, mada ređe nego lista rezultata).

Kada dobijemo jedan rezultat umesto liste, to izgleda potpuno isto kao kada sa liste odemo na jedan od rezultata, samo bez linka “back to results”. Evo kako to izgleda sa više rezultata pa odemo na jedan od njih:

SEO za normalne mape
klik na rezultat

A evo kako kada direktno dobijemo samo prvi, bez većeg izbora:
direktan seo maps

Pretpostavljam da Google još uvek eksperimentiše sa ovim, pratićemo i prilagođavati se. Ali za SEO je svakako jedan izazov više, ovog puta ne tako mali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.