Ciljane posete a ne samo broj

Jedan od prvih koraka kada se kreće sa SEO optimizacijom sajta je utvrditi ciljnu grupu. Danas, kada Google ne prikazuje iste rezultate svim korisnicima, ovaj korak postaje veoma bitan. 1000 nasumičnih poseta sajtu znače manje od 100 kvalitetnih, ciljanih. Ukoliko ovo ne odradimo kako treba, gubićemo vreme i novac optimizacijom za sve i svakoga, gubeći iz vida kvalitet posetioca i konačni cilj: da sajt dobija posete koje će mu se isplatiti. Zato najpre određujemo ciljnu grupu i to u više pravaca.

SEO ciljanje geografske lokacije

Ukoliko je cilj sajta prodaja nekog određenog nproizvoda, a isporuka se vrši samo u Srbiji, onda radimo optimizaciju sa akcentom na Srbiju. Nije bitno kako se sajt kotira u Austriji i Americi, jer vlasniku sajta pozicije i posete van zemlje ne donose korist (osim nešto malo indirektne). Dakle, svu svoju energiju usmeravamo na cilj da se sajt što bolje kotira kada neko iz Srbije u Googlu traži proizvod.

seo ciljane posete a ne samo broj

Ciljanje po polu

Google ne vidi ko sedi iza računara dok ukucava neki pojam, ali zna koje sajtove je ta osoba pregledavala, kome i od koga prima mejlove, na kakvim forumima učestvuje, koje slike pregledava na Flickru, kakav video je gledala na Youtube. Na sve ovo treba misliti i prilikom optimizacije sajta. Recimo da je sajt za koji radimo SEO orjentisan na žensku publiku, bavi se šminkom i frizurama. Google dobro zna da su posetioci takvih sajtova zainteresovani i za modu. Iz tog razloga, dobro je link building kampanju graditi sa akcentom na slične teme, koje interesuju posetioce ženskog pola.

Ciljanje optimizacije po interesovanju

Sajt je o rukometu. Posetioci koje interesuje rukomet, uglavnom vole i košarku i fudbal. Rad na off-line optimizaciji usmeravamo i na ostale sportove. Ako je sajt o automobilima, logično je da imamo u vidu slična interesovanja (motore, formulu 1, …). Ne gubimo vreme povezivanjem sa sajtovima o računarima ili ekonomiji.

Nespecifična ciljanja

Linux ili Windows. Malo je broj ovih sajtova ali kada se desi situacija može i operativni sistem odlučivati ciljnu grupu.
Početnici ili napredni u nekoj oblasti. Ovo je relativno češća pojava ali se razlikuje po oblastima, i vezano je uglavnom za listu širih ključnih reči koje se mogu pretraživati, i po kojima se može ciljati poseta.

Ciljanje po (dodati po potrebi)

Svaki sajt je specifičan slučaj, tako da se lista raznih ciljanja može prilagođavati prema potrebi. Osnovna ideja je da se ne gađa široko već uže, tako da se vreme koje se upotrebi na optimizaciju iskoristi što efektnije. I time dobiju najbolji rezultati.

3 Replies to “Ciljane posete a ne samo broj”

 1. Mislim da je razlika pretrage očigledna prilikom pretrage googla- kada ste ulogovani na svoj nalog ili kada niste.
  Naročito je dobro prilikom optimizacije sajta potrebno izlogovati se sa svih naloga.
  Jedan program koji koristim kao pomoć u optimizaciji je dodatak Google Global
  “Google Global is an unobtrusive Firefox extension that allows you to see what the Google search results that you are viewing look like from different geographical locations.”
  Moze da se dodaju hr i sr domeni za uporedjivanje .. kako te pretrage vide u Srbiji ili u Hrvatskoj i td.
  Velika je razlika .. Ja uglavnom koristim meta tagove podešene za te stranice u tom području – kopiram

  Pozdrav ..

 2. Da, depersonalizacija je gotovo neophodna u nekim fazama rada. Naravno, treba imati i u vidu da je mali broj realnih korisnika koji se izloguju kada pretražuju Google.
  Hvala što si pomenuo ovaj FF dodatak, može biti koristan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.