Više reklama lošiji SEO

Najnovije ozbiljne promene u Google algoritmu, i još prilagođavanja za sve koji rade optimizaciju sajtova za Google. Zvanično je objavljeno da je u algoritmu za rangiranje sada ozbiljniji faktor i količina reklama na sajtu. Stranice na kojima se u “above the fold”, dakle u vidnom prvom ekranu bez skrolovanja, nalazi previše reklama, biće rangirane lošije. Nije objašnjeno šta konkretno znači “previše reklama” ali je svakako manje reklama bolje. Preciznije, “manje” se odnosi na iskorišćeni prostor a ne na broj reklama. Dakle, 2 banera od po 100×100 piksela su bolja od jednog banera veličine 800×300 piksela. Pomenuto je, takođe, da će  biti problem kada reklame ometaju posetioca u čitanju glavnog sadržaja strane, kada zbog reklama glavni tekst nije dovoljno uočljiv. Ovo je u skladu sa korisničkim iskustvom, koje je već duže vreme deo SEO optimizacije. Bez reklama, naravno, najbolje je za SEO. Procene Googla su da će ovo negativno uticati na oko 1% pretraga, mada bi svi koji se bave optimizacijom trebali da obrate pažnju na ovaj faktor.
Above the fold, prvi vidljiv deo ekrana je takođe relativan pojam. Pri rezoluciji 800×600 u pitanju su gornjih 600 piksela. Kod rezolucije 1280×1024 to je prvih 1024 px.

vise reklama losija seo optimizacija

U svakom slučaju ovo je još jedna od izmena koja odgovara sajtovima firmi. Sajtovi koji se sami izdržavaju od reklama mogu imati probleme, međutim, kod sajtova firmi uglavnom nema reklama, i oni neće biti pogođeni. Čak će u nekim slučajevima biti i u maloj prednosti, jer se za mnoge pojmove na prvoj Google strani pojavljuju razni mali portali, forumi i ostali koji kao izvor prihgoda imaju reklame.

Šta raditi ukoliko vaš sajt može biti pogođen ovim promenama? Kako prilagoditi sajt novim SEO pravilima?

  • Reklame svesti na minimum.
  • Ukoliko je moguće, premestiti reklame sa vrha na kraj teksta, na donji deo stranice.
  • Neka reklame budu uočljive, da ne bude zabune šta je reklama a šta glavni tekst.
  • Ukoliko imate Adsense ili neke slične reklamne boksove, koristite različit font I boju fonta u odnosu na tekst stranice.
  • Ukoliko imate banere, neka se razlikuju od osnovnih slika koje su sastavni deo stranice, dimenzijama pre svega.

foto: Tomislav Domes