Zašto alati prikazuju različit broj linkova

Prilikom provere koliko linkova prema vašem sajtu postoji na internetu, koriste se razni alati. Nekada je to samo jedna funkcija na nekom SEO sajtu, dok postoje i sajtovi specijalizovani samo za prikazivanje i analizu backlinkova. Međutim, nijednim alatom nije moguće utvrditi tačan broj linkova prema sajtu. Takođe, svi ovi alati daju različite rezultate. Zašto je to tako?

Kada neko postavi link prema vašem sajtu, bilo da je to na forumu, blogu, na svom sajtu, Fejsbuku, ili bilo gde, on je naravno odmah “živ” i aktivan. Međutim, tog trenutka neće se još uvek videti ni u jednom alatu za proveru, i vremenom će početi da se prikazuje u jednom po jednom. U nekim nikada. Zašto različiti alati u istom trenutku prikazuju različit broj linkova prema jednoj stranici za koju radimo SEO optimizaciju?
Alati se razlikuju po više osnova:

alati za linkove prikazuju razlicit broj


Najpre, postoje oni koji imaju svoju bazu, i oni koji koriste baze drugih. Ovi prvi prave svoje baze sajtova, tačnije stranica na internetu, prate linkove sa svih tih stranica, tako dolaze do novih strana koje ubacuju u bazu. Ovo je uprošćen princip po kojem rade, naravno u praksi je znatno komplikovanije. Međutim, suština je da oni prikazuju samo linkove koje imaju u svojim bazama već primećene i zabeležene. U tu grupu spadaju Opensiteexplorer, Blekko, Alexa, Google Webmasters Tools (gde se mogu videti linkovi samo prema stranicama vaših sajtova), Yahoo site explorer je bio dobar dok je radio, … Naravno da svi oni ne pronalaze nove sajtove i linkove istom brzinom, tempom. Druga grupa alata koristi baze ovih prvih, u slučaju da postoji tzv API, ili imaju dogovor sa nekim od njih.

Druga razlika je u tome da li gledaju kvalitet linkova ili beleže svaki. Neki alati imaju algoritam koji prepoznaje manje kvalitetne linkove i takve ne beleže u bazu. Otud se mogu razlikovati rezultati dva alata kod kojih je sve ostalo isto.

Dalje, razlika može biti i u tome što neki alati ne pamte i ne prate no-follow linkove. Dakle, strogo se drže pravila no-follow atributa koji govori spajderima da taj link ne treba ispratiti.

Neki alati beleže linkove sa društvenih mreža a neki ne. Takođe, razlika u ovom delu može biti i u konkretnom društvenom sajtu (recimo prate se linkovi sa Twittera a ne i sa Fejsbuka), broju linkova koji se prati sa jednog profila, da li se prate linkovi iz recimo tvitova ili sa tweeter profila, i još mnogo toga.

Sve ovo su samo najbitnije razlike a ima ih još mnogo. U svakom slučaju, suština praćenja linkova je u velikom broju slučajeva da vidimo da li Google zna za taj link. To ne možemo saznati stoprocentno ni jednim alatom, čak ni uz pomoć Webmasters tools. Mada, korišćenje kombinacije par alata može pomoći u SEO radu na linkovima.