Linkovi ka sajtu u Webmasters Tools

Google Webmasters Tools, jedan od gotovo nezaobilaznih SEO alata, dobio je zgodno poboljšanje funkcija. Prikaz linkova prema sajtu je sada dobio novi izgled i daje više informacija. U meniju “Vaš sajt na webu”, podmeni “linkovi prema sajtu” sada daje tri celine: Ko najviše linkuje, sadržaj koji se najviše linkuje, i kako se linkuje.

linkovi ka sajtu glavni prikaz u google webmasters tools

Ispod svakog dela stoji link za prikaz više informacija.
Prvi deo prikazuje sve domene sa kojih se linkuje. Tu je prikazan ukupan broj linkova sa pojedinih domena kao i broj vaših različitih stranica koje su linkovane sa te domene. Ispred svake domene stoji  znak plus, sa kog se može videti koje stranice su linkovane.

prikaz svih domena sa kojih se linkuje

Drugi deo prikazuje sadržaj koji je najviše linkovan. Prikazan je broj linkova prema stranici i broj različitih domena sa kojih je linkovan. Klikom na plus prikazuju se domene sa kojih je stranica linkovana.

sadrzaj koji je linkovan webmasters tools prikaz

Treći deo prikazuje kako su stranice linkovane, odnosno anchor tekst kod linkova.

anchor tekst linkova u novom google webmasters tools

Google testira “Site preview” u rezultatima

Patrick Altoft iz Branded3 uočio je danas da je Google počeo sa testiranjem nove funkcije na rezultatima pretrage. U pitanju je “site preview”, kada se stane mišem iznad rezultata, pozadina iza tog rezultata postaje bledo plava a desno se pojavljuje slika koja prikazuje kako stranica izgleda.

Evo kako ova nova funkcija izgleda na primeru:
google sajt preview

Na slici koja se prikazuje desno, prikazan je screenshot stranice koji nekada nije ceo već je to samo gornji deo vidljiv u većini brouzera, a nekada se prikaže i cela stranica. Google takođe uveliča i deo teksta gde se nalazi izraz koji je pretraživan. Taj deo teksta nije uvek isti kao i onaj koji se prikazuje u regularnom rezultatu, ispod naslova a iznad adrese sajta.

Ovo Guglovo testiranje, Patrik je uočio u Britaniji, koristeći Google Chrome brouzer.