Originalni CMS i SEO nedostaci

CMS (content management system) se koristi kada se želi lako upravljanje sajtom. Onda kada korisnik želi da bez znanja o HTML-u, PHP-u, piše nove tekstove za sajt, menja postojeće, dodaje nove stranice, slike, … Iako postoje gotovi CMS sistemi (uglavnom se koristi Joomla mada je i WordPress sve zastupljeniji i u ove svrhe) vlasnici sajtova se često opredeljuju i za originalna rešenja koja se rade ili samo za njihov sajt ili u malom obimu. Kod takvih rešenja neki od autora CMS-a često zapostavljaju SEO tako da sajt koji vlasnik dobije teško može biti optimizovan za pretraživače. Evo nekih od najčešćih SEO problema koji se mogu javiti u tim slučajevima:

cms i seo optimizacija
foto by Cbrldjn

Optimizacija Title taga u CMS-u

Title tag je  na svim stranicama isti. Nema mogućnosti da različite stranice imaju svoj originalni title tag.

Optimizacija adresa stranica

Adrese (URL-ovi) stranica su recimo sajt.com/index?strana11.php ili nešto poput toga. Najbolje je kreirati sistem tako da se adresa pravi automatski od naslova novog teksta. Recimo sajt.com/naslov-novog-teksta/ ili slično.

Meta opisi, CMS i SEO

Meta opisi, ili meta description tag je takođe često nemoguće kreirati za različite stranice. Nekad postoji samo jedan, isti za sve a nekada nema ni toga. A on je itekako bitan jer se obično pojavljuje ispod naslova u Google rezultatima.

ALT tagovi za slike

Dešava se da CMS ima mogućnost da korisnik dodaje slike u tekstove ali ne i da dodeljuje ALT tagove tim slikama. U optimizaciji stranica i slika, ovo je veliki nedostatak.

Naveo sam samo one nedostatke koji se najčešće sreću kod “custom made”, originalno rađenih CMS sistema a koji itekako smetaju pri kasnijoj optimizaciji sajta. Te, ako se već koristi neki CMS, odlične varijante su WordPress ili Joomla ali ako se korisnik već odlučuje za originalno rešenje ovo je nekoliko stavki na koje treba skrenuti pažnju osobi koja taj CMS pravi.

3 Replies to “Originalni CMS i SEO nedostaci”

  1. Pozdrav Aleksandre :),

    Iskreno, dolazim iz Joomla svijeta :), i sa Džumlom umijem da napravim pravi haos ali sa kompletnim “overrides” podrazumjevanog šablona i još ponekom komponentom. Znao sam da ošišam sajtove po 7 godina stare u samo par prvih mjeseci od pojavljivanja sajta i dobre konkurencije (pričam o engleskom gov. području).

    WordPress mi je odličan, ali za ozbiljnije stvari (ecommerce etc…) mi dodje kao igračka od koje moram da napravim pravog trojanskog konja :D

    Elem, neznam niti jedan CMS koji ima sve to što kažeš tako da se absolutno slažem sa tvojim komentarima :)

  2. Ko ne zna on može da sazna. Google organska pretraga u konkurentnim oblastima, pa videti da mnogi sajtovi na dobrim pozicijajam nisu ni WP ni Joomla, ni Drupal, ondosno neki svetski OpenSource CMS.
    Da, lakše je koristiti nego praviti, ali to misli onaj ko ne ume da kreira. Oni koji znaju i a kreiraju i da koriste pošteno kažu – sve ima svoje prednosti i mane .. Isključivost je osobina onih koji se trude da sakriju ono što ne znaju ..

Comments are closed.