Ukrštaš drva

Bio sam tada, još tinejdžer. Obišao babu i dedu na selu, sedim sa njima pored toplog šporeta. Šporet, naravno, na drva, čini se da je duplo topliji od bilo kog radijatora ili električne peći. Pita me deda:

– “Jel’ znaš ti kako se loži šporet?”
– “Znam” odgovaram, i mislim se, pa nisam glup, valjda.
– “Kako?” – ne odustaje deda Voja.
– “Pa staviš prvo sitnija drvca, pa kad se zapale onda krupnija.”
– “Nije.”
– “Staviš papir i malo kartona, zapališ, pa onda sitnija drva, pa tek onda kad se sve raspali – krupnija”
– “Nije.”

Hvata me nervoza. Šta li sad deda ima u glavi?

“Pa kako onda?”

“Ukrštaš drva!” – ponosno će, deda Voja, kao da mi je otkrio tajnu koja se čuva generacijama.

Bio sam i ja u pravu, razmišljam posle, ali njemu se sve to što sam nabrajao – podrazumevalo. Naravno da krećeš od papira, preko kartona, sitnih do krupnih. To svi znaju. Ali ako ne ukrštaš drva, već ih slažeš jedno pored drugog, paralelno, džabe papir, neće se raspaliti vatra kako treba. Deda se koncentrisao na najvažnije, ignorišući ono očigledno, što svako ko ima imalo mozga zna.

Danas, kada mi je SEO nešto o čemu razmišljam po celi dan, hvatam sebe da se ponašam kao deda Voja. Meta description, title, altovi, H1, H2, sve to treba da se reši. Ali nekako, hvatam se za glavnu strategiju optimizacije, koja je kod svakog sajta različita, originalna. Sve ove osnovne aktivnosti mogu da idu i mehanički. Kada me klijent pita o taktici ili još bolje o strategiji SEO optimizacije za njega, ne pominjem mu osnove elemente – to se podrazumeva. Prvo što mi je na pameti je glavna stavka kojom će se razlikovati od konkurencije. Meta tagovi se srede u startu, ali oni ga samo stavljaju u poziciju na kojoj je njih 20 koji se bore za pozicije. Ukrštanje drva ga izdvaja od ostalih.

ukrstanje drva i SEO optimizacija

4 Replies to “Ukrštaš drva”

  1. Hvala za ovaj tekst. Mislim da će mnoge podsetiti kako treba prići poslu, nije bitno da li je to seo optimizaciji ili bilo koji drugi posao.

  2. Volim ovakve priče. :) Upravo od detalji zavisi naš uspeh, krupne stvari svi manje više odrade kako valja.

Comments are closed.