SEO je kao biblioteka

Kada razmišljamo o SEO optimizaciji, i o tome kako Google rangira sajtove, možemo slobodno napraviti paralelu sa bibliotekom. Zamislite sebe da ste ušli u biblioteku i od bibliotekara zatražite knjigo o, recimo, baštovanstvu.

On će vam ponuditi nekoliko mnjiga, isto kao što će i Google da vam prikaže 10 rezultata na prvoj strani. Kako će bibliotekar odlučiti kojih nekoliko da vam preporuči? Izabraće one najčitanije, one koje ljudi najčešće iznajmljuju. teško da će vam ponuditi neku knjigu koju godinama nije niko čitao, a stoji negde na polici. Te tako i sajt, ukoliko je star sajt, i niko ga ne posećuje, a i kada ga neko poseti – ne zadrži se na njemu, mala je šansa da se rangira u top 10.

Šta sa novim stranicama na sajtu? Isto kao i sa novim knjigama. Ukoliko se knjiga nalazi na raznim listama, dobija neke nagrade, u časopisima se objavljuju prikazi, biće preporučena kao obećavajuća. Kod SEO optimizacije, to su linkovi sa drugih sajtova, šerovanje na mrežama, pominjanje po forumima, …

O ovome sam govorio i u vlogu, koji možete pogledati ispod.

6 Replies to “SEO je kao biblioteka”

  1. Baš dobro i slikovito objašnjenje. Mislim da je sada zaista jasno šta je SEO optimizacija i na šta se ona odnosi.

  2. U poslednje vreme sam jako često nailazio na tekstove u kojima se spominje seo optimizacija ali iskren da budem nisam bio siguran šta je to zapravo. Ovaj primer mi je pomogao da shvatim o čemu je reč.

  3. Ovo je bilo baš jasno objašnjenje. Volela bih da vidim još ovakvih postova o SEO optimizaciji. Ovo je super.

  4. Hvala! Ovo objašnjenje o SEO optimizaciji je bez preterivanja jedno od najboljih na koje sam naišla.

  5. Kad neko dobro poznaje i razume SEO optimizaciju priča slobodnim jeikom i ne krije se iza gomile stručnih izraza. Nisam naišao na veliki broj takvih testova/snimaka. Odličan post.

Comments are closed.