Šta smo naučili na Šabac Link konferenciji

Prošle nedelje u Šapcu je održana konferencija o internet poslovanju, konkretnije, o elektronskom poslovanju i internet trgovini. Predavači su kroz teme obuhvatili sve aspekte i dali uvid u osnovne smernice za otvaranje, održavanje i rast jedne internet prodavnice. Bilo je reči o domeni, pravnom aspektu, o SEO optimizaciji, reklamiranju na Google i Facebooku, pa čak i o slanju robe kurirskim službama. Ovde ću pomenuti nekoliko zanimljivih i korisnih činjenica koje su učesnici konferencije mogli čuti.

Sabac link SEO

Za vlasnike online prodavnica, najprofitabilniji su proizvodi koji koštaju između 1.000 i 5.000 dinara. Kod jeftinijih od 1.000, veliko opterećenje je transport, dok se za skuplje od 5.000 kupci ređe odlučuju.

Kupci radije biraju prodavnicu sa besplatnim troškovima slanja, čak iako je cena u drugom e-shopu u zbiru sa slanjem niža.

Ukoliko iz Srbije šaljete za Ex-Yu, troškovi slanja biće niži ako šaljete u glavni grad te države (Zagreb u odnosu na Split, Podgorica u odnosu na Budvu, …).

Čak i zimi, kada se reč zimovanje najviše traži, veći je broj pretraga za reč “letovanje”.

I online prodavnica mora poštovati rok od 14 dana za povraćaj robe bez obrazloženja kupca. Povraćaj se vrši o trošku kupca.

Ukoliko vam je domen registrovan na preduzetničku radnju, u slučaju gašenja radnje, vlasništvo nad domenom se transferuje na fizičko lice, vlasnika ugašene radnje.