Softveri za SEO

SEO optimizacija ustalila se kao pojam i praksa, i postala, konačno i kod nas, opšte prihvaćena. Vlasnicima veb sajtova više nije potrebno objašnjavati zbog čega je neophodno napraviti podešavanja koja će njihovu prezentaciju dovesti na prvu stranu rezultata Google pretraga. Web dizajneri i SEO stručnjaci, na lično zadovoljstvo, imaju više redovnog posla na optimizaciji, ali je on, u uslovima stalnog razvoja interneta, pretraživača i marketing strategija, sve delikatniji.

Neophodnost da se prate i primenjuju novine u nekoliko oblasti istovremeno, a da se “manuelni” poslovi što je moguće više automatizuju, navela je dobre poznavaoce sektora da razviju i tržištu ponude programe i alate koji olakšavaju SEO optimizaciju. Sa rastom značaja ove oblasti, broj softvera se rapidno povećava, pa je dobro izdvojiti najkorisnije i najpopularnije, koji su zaslužili poverenje. Evo pregleda, sa osnovnim karakteristikama.

Ahrefs je alat koji, pored velikog broja uobičajenih SEO funkcija, akcenat stavlja na istraživanje direktne konkurencije, SEO beklinkova i praćenje tržišne niše u kojoj poslujete. Ahrefs otkriva tačne ključne reči za koje se visoko rangiraju konkurentske kompanije u rezultatima organske pretrage i šta treba da uradite da biste se sa njima takmičili. Sedmodnevna proba alata u punoj funkcionalnosti košta 7 dolara, a nakon toga se možete opredeliti za jedan od paketa po ceni od 99 do 999 dolara mesečno.

AntRanks prati rang ključnih reči u pretraživačima Google, Bing i Yahoo. Tokom besplatnog dvonedeljnog testiranja moći ćete, uz pregled trenutnog ranga vašeg sajta, da proverite do 100 fraza dnevno. Cene se kreću od 19 dolara mesečno za 700 dnevnih provera do 99 dolara mesečno za 5000 dnevnih provera.

Bufferapp je platforma za upravljanje društvenim mrežama i postizanje planiranih marketing ciljeva u ovoj vrsti komunikacije. Na jednostavan način možete zakazivati vreme objavljivanja postova i analizirati performanse za više naloga na jednom mestu. Za tri naloga i ograničen broj funkcija Buffer koristite besplatno, a za osam do čak 150 naloga moraćete da platite više – između 15 i 400 dolara mesečno.

CoSchedule je, kako se reklamira, “svetski broj jedan” za analiziranje i formulisanje naslova. Dobićete i objašnjenja zašto je ova tema važna, a prvi razlog je da u proseku pet puta više osoba pročita vaš naslov nego tekst. Osnovni paket košta 40 dolara mesečno. Sistem za agencije ili timove, za 10 korisnika i sa kompletnom podrškom za marketing kampanje, mora se svakog meseca platiti čak 1200 dolara.

CoSchedule softver

Mention omogućava praćenje interneta i društvenih mreža u realnom vremenu i otkrivanje da li se i koliko pominje vaš brend. Na raspolaganju su i automatizovani izveštaji, otkrivanje influensera, analiza konkurencije… I ovde je za pojedinačnog korisnika koji želi da prati svoj biznis cena niska i iznosi 29 dolara mesečno, za tri korisnika je 99 dolara, a sa kompanijama i agencijama se pravi dogovor individualno.

mention app

Moz je globalni autoritet u oblasti SEO optimizacije. Moz eksperti obezbeđuju najširi obim edukacija i saveta, kao i odlične besplatne alate za postavljanje linkova, analize, istraživanja ključnih reči, procenu performansi veb prezentacije, praćenje lokalnih listinga… Ukoliko želite više, tu je Moz Pro, koji se može besplatno testirati, a zatim platiti, u zavisnosti od funkcija, između 99 i 599 dolara mesečno.

moz pro alat

Unamo SEO obezbeđuje široku paletu alata za SEO, analitiku konverzije i praćenje društvenih mreža, što možete besplatno testirati. Cena za dalju upotrebu je od 19 do 99 dolara, i više, po potrebi, za potpuno individualizovan paket.

Se Ranking je sličan. Cloud softver nudi besplatno testiranje programa i praćenje u realnom vremenu vaših ključnih reči na glavnim petraživačima na nivou države / regiona / grada. Cene su pristupačne – počinju od sedam dolara i kreću se do maksimalnih 189 dolara mesečno za kompanije.

Serpstat je kompletna platforma za sve SEO potrebe. Istraživanje konkurencije, analiza ključnih reči i beklinkova, praćenje rangiranja, PPC kampanja… pružaju elemente za najvažnije marketing odluke. Ukoliko se registrujete dobićete besplatno 30 upita dnevno i pristup nekim od funkcija. Za više informacija ponude za mesečnu pretplatu kreću se od 19 do 299 dolara, uz popuste od 40% za trogodišnji ugovor.

Can I Rank ima potpuno besplatnu varijantu softvera sa veoma ograničenim kapacitetima, za jedan sajt. Ideja je bila da se napravi program za preduzetnike i manje firme za koje je prosečna cena 49 dolara mesečno, ali ga, u najsloženijoj varijanti, mogu koristiti i SEO profesionalci za 25 sajtova i 299 dolara mesečno.

canirank softver

Copyscape je koristan alat koji otkriva plagijarizam, odnosno tekstualni sadržaj na internetu koji je sličan onom na vašem sajtu. Besplatno možete da unesete dve veb adrese ili dva teksta za koje će poređenjem biti proverena sličnost. U Premium varijanti, Copyscape nudi detaljniju i širu pretragu po ceni koja počinje od tri centa za upit. Copysentry je dodatak koji obezbeđuje da za 4,95 dolara mesečno dobijate na e-mail upozorenje na kopiranje i sličnost teksta sa vašeg sajta.

Crazyegg je zanimljiv program, koji vizuelizuje kretanje posetilaca po vašem sajtu. Tako ćete steći uvid u tačke najvećeg interesovanja, kao i teme koje bi možda trebalo promeniti, ili izbaciti. Tu je i čitav niz drugih SEO alata, kao i detaljne informacije o posetiocima i karakteristikama boravka na sajtu. U zavisnosti od broja strana koje se prate, cene se kreću od 29 do 189 dolara mesečno.

Grammarly pomaže da na engleskom jeziku pišete najbolje moguće – gramatički i stilski ispravno. Alat je besplatan.

gramarli software

Mangools – Softver za SEO rad i istraživanje pozicija, ključnih reči, linova, konkurencije… Osnovni paket ima cenu 29,90 dolara a najnapredniji 79,90 dolara

Mondovo je set alata za digitalni marketing, merenje performansi sadržaja, SEO, društvene mreže i analitiku. Dobra strana je što i njega možete probati besplatno i videti da li vam odgovara. Pojedinci sa informacijama potrebnim za dve marketing kampanje plaćaju softver 20 dolara mesečno, a timovi i agencije i do 80 dolara za maksimalno 20 kampanja.

mondovo

Screaming Frog obezbeđuje pomoć prilikom krolovanja sajta, kako malih tako i onih najvećih. Ovaj spajder alat pronalazi duplirane sadržaje, prekinute linkove, analizira naslove strana i u realnom vremenu izveštava o svemu onome što može da naruši dobar SEO. Besplatna verzija obezbeđuje pretragu 500 URL-ova, a plaćena, i po osobinama superiornija, po ceni od 149 funti za godinu dana, nema ograničenja.

SEMRush se preporučuje kao dovoljan set alata za SEO profesionalce, sa naglaskom na analizu konkurencije. Poseduje osnovne funkcije i izveštaje, ali i pomoć za marketing projekte i ideje za napredovanje. Cena je od 99 do 399 dolara, i više ukoliko se želi individualizovan pristup.

SEMrush softver

Dodajmo na kraju još jedan važan alat. XML Sitemaps omogućava da kreirate XML mapu sajta, koja se postavlja na server i podnosi na uvid pretraživačima kao što je Google, da bi sajt lakše bio krolovan. Do 500 strana usluga je besplatna, a za 3,49 dolara mesečno može se napraviti mapa do milion i po strana, uz dodatne pogodnosti.

4 Replies to “Softveri za SEO”

  1. Hvala što ste podelili ovu listu. Nama koji tek počinjemo da se bavimo seo optimizacijom ovakvi tekstovi zaista znače.

  2. Nedavno sam počela da učim o seo optimizaciji i ovakvi tekstovi mi zaista znače. Hvala što ste podelili ovu listu sa opisima alata.

Comments are closed.