Istinite i lažne tvrdnje po Guglu

U duhu velike priče o lažnim vestima, Google je počeo sa prikazivanjem “statement rich snippeta” u rezultatima pretrage. Kada tražite nešto što izaziva kontroverze, ispod nekih od rezultata će se pojaviti izdvojena tvrdnja (claim), ime onoga ko je izrekao tu tvrdnju (claimed by) i rezultat provere činjenica, od strane autora teksta. Rezultat je nekada istina ili neistina, ali se dešava da bude i nešto treće, preciznije.

Evo primera za pretragu “Amazon and US post office” par dana nakon što je Donald Trump optužio Amazon da uzrokuje velike gubitke američkoj Pošti.

statement rich snippet

Zanimljivo je odakle Google izvlači ovo. Nije u pitanju novost u schema.org ili nekom od ostalih načina kodiranja za rich snippets. Na jednom od ova dva rezultata ima nekih naznaka u kodu koje Google može da vidi kao smernicu – korišćene su klase: statement, statement_text, statement_meta.

statement meta

Ali u drugom slučaju, ništa u kodu ne ukazuje na to. Čak štaviše, ni izjava nije jedna rečenica, već je Google sklopio tvrdnju iz dela duže rečenice, što ukazuje ili na prilično složen algoritam, ili na ručnu intervenciju:

tvrdnja 2

Ovo itekako može da utiče na kreiranje javnog mnjenja, tako da je veoma bitno saznati kako Google bira gde će ove stavke prikazati, zašto, odakle ih izvlači, i uopšte nešto više o tome. Pratićemo, svakako, šta će se dalje dešavati sa ovim, a moraće malo ozbiljnije i da se istražuje.

3 Replies to “Istinite i lažne tvrdnje po Guglu”

  1. Ideja jeste interesantna ali mislim da i dalje treba da budemo veoma oprezni kome poklanjamo poverenje.

  2. Ne bih želeo da ovo zvuči kao neka teorija zavere ali mislim da javno mnjenje u bilo kojim medijima kreiraju najuticajniji ili najjači a sklon sam da verujem da ni Google nije imun na to. Tako da mi ovo više liči na ručnu intervenciju nego na složen algoritam.

Comments are closed.