SEO optimizacija za kinesko tržište

Kada primenjujemo SEO strategije i pratimo trendove u ovoj oblasti obično imamo u vidu Google pretragu na domaćem ili inostranom prostoru. Šta se, međutim, dešava ako je ciljna grupa kinesko tržište? Google je u Kini i dalje blokiran, a ukoliko do deblokade dođe, najverovatnije će biti delimična, možda i samo privremena. Lokalni pretraživač Baidu je najpopularniji, pa se treba, dakle, prilagoditi njemu, ili pronaći alternativna rešenja.

SEO optimizacija za kinesko trziste

Evo nekoliko saveta. 

Prvo i osnovno, veb sajt treba da bude na kineskom jeziku, pošto se sajtovi na engleskom retko prikazuju u Baidu rezultatima. Kinezi za pretraživanje koriste kineski jezik. Čak i ako se u polje za pretragu ukuca reč na engleskom, na prvim mestima u rezultatima pojaviće se sajtovi na kineskom koji sadrže tu reč, zatim sajtovi kinesko-engleskih rečnika, pa potom Wikipedia. Sledi veliki broj sajtova koji očigledno plaćaju pretraživaču pozicioniranje. (Naravno, možete da platite da se nađete u ovoj grupi, ali to nije tema).

U izradi sajta treba obratiti pažnju na bezbednost, više nego na tehnološku sofisticiranost i savremenost. Kineski pretraživači nisu preterano tehnološki senzitivni, pa je najbolje zadržati se na LAMP (Linux, Apache, MySQL, Php) opciji.

Postavljanje sajta na neki kineski server ima prednosti zbog brzine pristupa, ali i probleme ukoliko se pojavljujete kao korisnik iz inostranstva. Pravna ograničenja za strance i komlikovanost procedura su takvi da je bolje da ovo preskočite.

Jedna od strategija je postavljanje linkova prema sajtu na nekoj od popularnih kineskih bloging i hosting platformi, kao što su Sina Weibo, Tencen Weibo, Tieba (Baidu forum)… Tako će porasti verovatnoća da se sajt koji nije hostovan u Kini pojavi u rezultatima Baidu pretrage.

Veoma važna stvar na velikom kineskom tržištu je da se definiše segment kupaca i region u kojem želite da promovišete svoje proizvode i usluge na internetu. SEO strategiju tu treba testirati, a zatim iskoristiti i sve druge mogućnosti – izvesni gradovi i lokalne sredine imaju veoma aktivne forume, onlajn zajednice i portale sa ogromnim brojem poseta na pojedine teme. Sajt se tu često može promovisati uspešnije nego SEO optimizacijom za Baidu, koji novim sajtovima daje nizak rang.

I na kraju važna napomena – sve navedeno odnosi se na kontinentalnu Kinu. U Hong Kongu i Tajvanu Google se koristi bez problema i najpopularniji je pretraživač, uz preporuku da sajt namenjen ovim ciljnim tržištima bude na kineskom jeziku.

Kinezi ne koriste Google

Google i Kina

Iako je Google postao sinonim za internet pretraživač, i gotovo u celom svetu više od 90% internet pretraga se obavi baš na njemu, postoje i države u kojima nije takva situacija. Tamo SEO optimizacija za pretraživače nije isto što i Optimizacija za Google, kao kod nas.

U Kini, samo 2.7% pretraživanja obavljeno je na Google (period septembar-novembar 2014). Tamo je glavni pretraživač Baidu, sa 63,25% učešća u internet pretraživanjima. Iza njega dolazi “360 Search” sa 17,1%, pa “Seguo Search” koji koristi 11,41% korisnika interneta. Bing je zastupljen sa 3,33% a Yahoo sa 1,77%.

Osim Kine, jedina zemlja gde Google ne prelazi 50% je Rusija, mada je tamo ipak najveći sa 49,51% korisnika. Drugi, gotovo izjednačen sa Googlom je Yandex.ru koji koristi 41,57% Rusa. Ostatak pretraga obavlja se na Mail.ru (5,79%), Bing (1,6%) i Yahoo (1,19%).

U svim ostalim državama sveta, Google ima više od 50% učešća u pretraživanju. Najveći procenat korisnika je na Tajlandu, 98,21%. Radi poređenja, u Srbiji je to 95,37%.

izvor: Stats Counter

One Reply to “SEO optimizacija za kinesko tržište”

  1. SEO za kinesko tržište kao da i nema dodirnih tačaka sa drugim područjima. I da znam kineski ne bih se upustila u tu avanturu.

Comments are closed.