SEO optimizacija za Japan

U Japanu, “Yahoo! Japan” je popularniji od Gugla, mada ne kao pretraživač. Više se koriste njegovi dodatni servisi kao što su Yahoo Answers, Yahoo Transit, Yahoo Weather i ostalo. Kada je reč isključivo o pretraživanju, Google je i dalje vodeći sa oko 70% od svih pretraga interneta. Iza njega su Yahoo sa oko 24% i Bing sa oko 3%. Nešto malo se koristi i Baidu, ali je procenat njegovih korisnika u Japanu gotovo zanemarljiv (oko 0,15%).

Da li ove statistike utiču na SEO optimizaciju sajtova za japansko tržište? Od 2010, Yahoo!Japan je sa Bingovog bekend algoritma prešao na Guglov. Stoga, što se tiče tehničkog dela optimizacije, SEO je dosta sličan kao za Google generalno.

Međutim, kada je reč o tome kako korisnici tamo koriste internet i pretragu, kakav je UX tamo u odnosu na ostatak sveta? Tu već ima razlike. Japanci u većini slučajeva preferiraju sajtove/web stranice sa dosta sadržaja. Više teksta, više opcija, i korisnici će se više zadržavati na sajtu i imati više poverenja. U Evropi je recimo, obrnuto. Veliki su to uočili, i implementirali. Evo recimo kako izgleda Starbucks UK naslovna strana:

starbucks uk naslovna

A kako izgleda njihova japanska verzija:

starbaks japan

Osim korisničkog iskustva i ovoga o sadržaju, japanci pišu na 4 različita načina. Konkretnije kada je reč o onsite SEO, ima 4 načina kako možete napisati jednu ključnu reč. Tu vam Google Translate neće mnogo pomoći, te će sadržaj morati da priprema neko kome je japanski jezik maternji.

3 Replies to “SEO optimizacija za Japan”

  1. Interesantan tekst. Mislim da sam očekivao da budu drugačiji u načinu korišćenja interneta. Ali me iznenadio podatak da ključne reči se mogu napisati na 4 načina. Mislim da to uveliko komplikuje SEO optimizaciju čak i onome čiji je maternji jezik japanski.

  2. Čini mi se da je seo optimizacija najkomplikovanija za Japansko tržište. Veliki broj sinonima i razlike u navikama i preferencijama su definitivno otežavajuća okolnost.

  3. Zanimljiv tekst. Japanci imaju svoju specifičnu kulturu i za očekivati je da imaju drugačije navike što se tiče interneta. Interesantan je podatak da pišu na 4 različita načina i to sigurno ne olakšava SEO optimizaciju u tom aspektu.

Comments are closed.